Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Még egy hét van a parlagfű-mentesítésre

Szerző: Bneu Edina, – 2012-06-22 11:32:33

Még nem virágzik a parlagfű, de az irtást már most meg kell kezdeni. Júliustól bírságolnak a szakemberek; a növénnyel benőtt terület nagyságától függően 15 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet a büntetés mértéke. Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese azt mondta: a térségben Magyarország a legszennyezettebb, bár némi javulás az elmúlt 2-3 évben kimutatható.


Nagyjából 700 ezer hektárra tehető a parlagfűvel erősen szennyezett terület nagysága, Magyarország éllovas a térségben ebből a szempontból - közölte az InfoRádióval a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese.

Jordán László kiemelte: a mentesített terület nagyságát nehéz megmondani, bár az utóbbi években javulás tapasztalható.

A földtulajdonosok, földhasználók június 30-ig végezhetik el a parlagfű-mentesítést bírság és egyéb szankció nélkül - közölte az elnökhelyettes. Ha június 30-át követően a hatóság parlagfüvet talál a földterületen, bírságolhat, közérdekű védekezést, kényszerkaszálást rendelhet el. A bírság összege alapesetben 15 ezer forint és 5 millió forint között lehet, ismétlődéskor növekedhet.

Az elnökhelyettes elmondta: a parlagfű-mentesítés a földtulajdonos, földhasználó kötelessége, a felderítést a földhivatal végzi különböző módszerrel. Parlagfüves területről bejelentést bármelyik közigazgatási intézetnél lehet tenni, de célszerű rögtön a földhivatalhoz fordulni.

Jordán László azt tanácsolta, leghatékonyabb, ha gyökerestől kihúzzuk a parlagfüvet. Ki lehet kapálni, nagyobb területeken pedig a kaszálás ajánlott. Szántóföldön a vegyszeres gyomirtás jelenthet megoldást.

A parlagfűvel legfertőzöttebb terület Somogy, Bács és Szabolcs megye.

Az agrárszektorban éves szinten több tízmilliárd értékű terméskiesést okoz. Becslések szerint a növény minden ötödik embernek okoz allergiát, a legtöbb tünetet kiváltó allergének közül első helyen áll.

(Inforadio.hu)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó