Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Nem tilos utólag hálapénzt elfogadni a veszprémi kórházban

Szerző: Bneu Edina, – 2012-06-22 11:31:26

Utólag elfogadhatnak hálapénzt a Veszprém megyei Cholnoky Ferenc Kórház egészségügyi dolgozói - mondta az intézmény főigazgatója pénteken a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában.


Rácz Jenő, aki egyben a Magyar Kórházszövetség elnöke is, felidézte: a munka törvénykönyvének július elsejétől hatályos szabályai szerint a hálapénz elfogadása bűncselekménynek számít, kivéve akkor, ha a munkáltató máshogy rendelkezik.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy az előre kikövetelt hálapénz bűncselekmény, így az minden intézményben tilos. Az intézményvezetők viszont dönthetnek úgy, hogy a hálapénz utólagos elfogadását engedélyezik.

Ennek alapján a saját kórházára vonatkozóan Rácz Jenő csütörtökön kiadta főigazgatói utasítását, amelyben jelezte: a Veszprém megyei Cholnoky Ferenc Kórházban a továbbiakban is ragaszkodni kell ahhoz, hogy az egészségügyi etikai elveknek megfelelően történjen az egészségügyi ellátás, és ennek fényében a hálapénz kikövetelése bűncselekménynek számít, a paraszolvencia utólagos elfogadása viszont nem.    

Rácz Jenő arra is kitért: a hálapénz ügyének rendezése bonyolult ügy, és egy jogszabályi tiltással még nem lehet megoldani ezt a problémát.    

A Népszabadság csütörtöki számában azt írta: a lapnak nyilatkozó kórházigazgatók nem tervezik ilyen utasítás kiadását, mivel úgy vélik, hogy ebben kérdésben nincs jó megoldás. Az egészségügyi államtitkárság a Népszabadság erre vonatkozó kérdéseire azt közölte: a hálapénz ügyét komplex társadalmi kérdésként kezelik. "A probléma megoldása a korszerű betegellátás egyik feladata lesz" - tették hozzá.

(MTI)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó