Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Zene, koncert, klip

Lady Gaga megszüli a gonoszt (+18! VIDEÓVAL)

Szerző: Vörös István, – 2011-03-02 16:44:50

Még meg sem jelent a videó - ami köztudottan a Lady Gaga sokk-terápia legkedveltebb eszköze - máris balhé tombolt a Born This Way új sláger körül, mivel sokan Madonna-koppintásnak vélték a dalt. Ahogy arról nálunk is olvashattatok, a világsajtó és a kritika véleménye szerint - nem beszélve a tweet-társadalomról - a közelgő új album debütáló kislemeze boszorkányos hasonlóságot mutat a popkirálynő \'89-es, Express Yourself című slágerével. Alig, hogy lecsengett a "másolás-botrány", jött a videó, ami garantáltan ismét a címlapokra repíti az énekesnőt.

A Born This Way klipjéről egészen a hét elejéig annyi infó volt nyilvános, hogy Gaga egy "tojásból bújik ki benne". Nos, ehhez képest itt aztán kaptunk mindent. Az énekesnő saját jó és rossz prototípusát rángatja ki ügyes videótrükkökkel saját lába közül, nem beszélve arról a pofás kis automata lőfegyverről, melyet ugyancsak Gaga "szül meg", saját sötét énjéből.

Ez azonban még mind semmi! Egy komplett apokalipszis-kerettörténet párosul a videóhoz, ami egyfajta alternatív genezisként és értelmezhető, egészen addig a pillanatig, amíg félpucér táncosok, és egy csúcsformában lévő, bár a szokásosnál is torzabb arcra maszkírozott Gaga táncolja végig a nótát.

Akit sikerült felcsigáznunk, íme a klip:



Csak, hogy addig üssük a vasat, amíg meleg: Lady Gaga mesterien érzett rá arra, hogy Madonna-plágiummal vádolják majd, habár erre már számos lapnak és tévéműsornak adott interjújában ledarálta standard válaszát: "Nincs nálam nagyobb Madonna-rajongó. Ez a dal pedig a kilencvenes évek hangzása előtt tiszteleg, úgy Madonna, mint Whitney Houston vagy a TLC előtt."

Ehhez képest a külső és a videó egyes képsorai is látványosan hajaznak a fénykorában tomboló popdívára, nem beszélve egy zseniális fricskáról a Born This Way záró-jelentei között, amikor Gagának még a Madonna védjegyévé vált rést is reprodukálják a fogai között. Nézd csak!



Gaga 2011 - Madonna 1990



Gaga 2011 - Madonna 1990



Gaga 2011 - Madonna 2004



Gaga 2011 - Madonna 2006



Madonna 1990 - Gaga 2011

Ez persze nem vonja kétségbe az extrém énekesnő kreativitását és tehetségét, hiszen a "művészi imitáció", vagy ahogy Madonna mondta, mikor az ő képeit hasonlították össze Marilyn Monroe és Marlene Dietrich fotóival, az "inspiráció" örök, és ügyes kezek között a meglévőnél is jobbat szülhet - csak, hogy stílusosan zárjuk sorainkat.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó