Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Kiterjesztett chips-adó: több gyümölcsöt, kevesebb cukrot

Szerző: Bneu Edina, – 2011-10-13 15:26:49

A cukros üdítők és az energiaitalok után a kevés gyümölcsöt és sok cukrot tartalmazó lekvárokra és szörpökre is kiterjesztené a népegészségügyi termékadót a vidékfejlesztési tárca.


Lekvárnak csak az a termék nevezhető, amelynek legalább a harmada gyümölcs – ezt írják elő a jelenlegi rendeletek, és a vidékfejlesztési tárca szerint ezeket a készítményeket hozná helyzetbe a termékdíj kiterjesztése.

Folláth Györgyné, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója ugyanakkor úgy véli, az intézkedés miatt áremelkedés várható, amely csökkentheti a fogyasztást. Szerinte létszámleépítés is lesz, emellett elmarad néhány tervezett fejlesztés, egyes cégek más országokban valósíthatják meg beruházásaikat. Mint mondta, ha több gyümölcsöt és kevesebb cukrot használnának a gyártók, az ugyancsak áremelkedést okozna.

Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint ugyanakkor az intézkedés végső soron a jó minőségű termékek árát fogja csökkenteni. Rámutatott: az adóból befolyó pénzt az egészségesebb termékek előállításának támogatására is lehet fordítani, azaz, olcsóbb lehet a valódi lekvár.

Januártól az ízesített sörök, az alkoholos üdítők és a kávé után is fizetni kell a csipszadót, emellett 25 százalékkal növelnék azon termékek közterhét, amelyekre ezt idén már kivetették.

(hirado.hu)

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó