Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Zene, koncert, klip

Kevesebben voltak, mégis nyereséges lesz a spórolós Sziget

Szerző: Gábor János, – 2012-08-14 09:06:02

Az idén mintegy 379 ezren váltottak jegyet a jubileumi, 20. Sziget fesztiválra - vagyis nagyjából négyezerrel kevesebben, mint a tavalyira. 2011-hez képest 10 százalékkal kevesebb hetijegyet, ám 10 százalékkal több napijegyet értékesítettek. Gerendai Károly főszervező szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben nagyjából erre számítottak, de mindezek ellenére nyereségesen tudnak zárni. A költségekből 300 millió forintot meg is takarítottak.



A tavalyi fesztivál a több látogató ellenére is veszteségesnek számított, de az idei zárás Gerendai szerint megközelítheti a 2010-es nyereséget is. Ami azért is kulcskérdés, mert ebből kívánják majd finanszírozni annak az OTP-hitelnek a törlesztőrészleteit és kamatait, amiből a Sziget 49 százalékának visszavásárlását is tervezik. Erről már előrehaladott tárgyalások folynak a bankkal.

A hetijegyek többségét - mintegy 85 százalékát - idén is külföldiek vásárolták, ám a napijegyek többségét inkább magyarok vették. Bár lapunk a tömeg tetőzését szombatra taksálta, kiderült, hogy a vasárnapi záráson még többen voltak - szombaton 64, másnap már 65 ezren. Szép eredményt produkált a Csík zenekar hétfői esti, és Ákos keddi koncertje is, 30 ezer illetve 45 ezer jegyvásárlóval. Az összbevétel java amúgy is a jegyeladásból származik, csupán 17-18 százaléka szponzori, és 10 százaléka vendéglátói bevételekből.



A várható nyereség ellenére azt Gerendai is elismerte, túlkínálat van az európai fesztiválpiacon. Bár nehéz újat mutatni, kénytelenek versenyezni. Gerendai szerint várhatók "nemzetközileg is komoly" fesztiválcsődök, de a Sziget persze nem szeretne ennek vesztese lenni.

Idén több helyszínt megújítottak, és elkezdték az interneten is közvetíteni a koncerteket. A programkínálatban azonban már nem terveznek radikális változtatásokat, nem gondolnak a külföldi terjeszkedésre sem; ezek ugyanis túl nagy kockázattal járnának, külföldi partnerek bevonása esetén is. A Szigetet már vasárnap estétől bontják, az építmények javát 5 nap alatt szedik szét, és legalább 3 hétig tart a teljes kiköltözés.

B. L. N.
Népszava
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó