Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Jogvédők segítik a szakszervezeteket nyugdíjügyben

Szerző: Bneu Edina, – 2011-05-22 15:57:32

Jogi úton segítik azokat, akiktől megvonnák a korkedvezményes nyugdíjat - ebben állapodott meg a Magyar Helsinki Bizottság és a Független Büntetés-Végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége. 

 

A Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége ezen kívül megállapodott a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetével, hogy a nemzetközi fórumokon együtt képviselik érdekeiket. Azt is közölték, hogy ez a két érdekképviselet az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul segítségért minden egyes tagjuk esetében. Mindezt azzal indokolták, hogy a tisztességesen megszerzett szolgálati nyugdíj önkényes megvonását nem tudják elfogadni.

A szakszervezetek felhívják a figyelmet arra, hogy a pert mindenkinek saját magának kell kezdeményeznie, amihez az érdekképviseletek minden nyugállományú tagjának jogi és anyagi segítséget nyújtanak. Számításaik szerint a bírósági eljárás két évig is eltarthat.

A héten korábban jelentették be azt is, hogy munkacsoportot alakít a Magyar Helsinki Bizottság és a Független Rendőr Szakszervezet. Jogi úton segítenék így azokat, akiktől megvonják a korkedvezményes nyugdíjat. A szervezetek több tízezernyi kérelem benyújtására és feldolgozására készülnek.

A Magyar Helsinki Bizottság már hétfőn, a nyugdíjakkal kapcsolatos alkotmánymódosító indítvány benyújtása után közölte, hogy álláspontja szerint az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltak tömeges megsértését eredményezné Lázár János és Balsai István javaslata, amely szerint akár meg is vonhatnák az általános öregségi nyugdíjkorhatár elérését megelőzően folyósított nyugdíjakat az erre jogosultaktól.

(FH)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó