Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

A régió hírei

Így került a helyére a kalocsai kórház CT-je

Szerző: Zsiga Ferenc (PR-manager), koronaradio.hu – 2017-01-05 17:17:08

A Szent Kereszt Kórház rekonstrukcióval érintett épületébe a 2016. év utolsó napjaiban emelték be, majd  végleges helyére került a régen várt CT berendezés. A komputertomográf (CT) a szükséges beüzemelést, az új diagnosztikai egység átadását követően szolgája majd a beutalási körzetben élő  betegek  egészségét. A  CT  használatba vételével régi álma valósul meg a Kalocsa környéki betegeknek, akik jelenleg  még Bajára, Kecskemétre,  távolabbi városokba utaznak az egyébként is költséges vizsgálatra.

hirdetés

hirdetés

 

Dr. Mócza György, a kórház vezetője arról számolt be, hogy a közel 1 milliárd forintos beruházás az időközben beköszöntött téli időjárás ellenére jól halad, jó esély van arra, hogy a kivitelező a január végi átadási határidőt tartani tudja.

A rekonstrukcióval járó műszerbeszerzésekre gyakorlatilag az eddig raktárban lévő   CT berendezés tette fel a koronát, amely nemcsak hatékony, hanem a beüzemelést követően közvetlenül elérhető  eszköz lesz a kórház különböző osztályainak gyógyító, megelőző tevékenységében. Az intézmény azzal számol, hogy  a korszerű, Philips márkájú  CT  berendezés a komputertomográfos vizsgálatok eddig is magas száma miatt szinte folyamatosan működik majd.

A főigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy  a  CT vizsgálat olyan röntgensugarakkal végzett speciális felvételi eljárás, amelynek  kiértékelés számítástechnikai módszerekkel történik.  A  CT-vel készült felvétel a hagyományos röntgenképnél sokkal részletgazdagabb képet ad az  agy, a mellkasi és a hasi szervek, a  csontok, az izomrendszer gyulladásos és daganatos elváltozásairól, megbetegedéseiről.

A vizsgálat során a beteg egy hengerben fekszik. A hengerben egy röntgensugarakat kibocsátó egység fordul körbe, amellyel szemben egy a sugarakat felfogó egység található. A gép a test egyes  vizsgálandó  metszeteiben azt méri, milyen mértékű a sugár elnyelődése. A készülék az egyes metszeti képeket számítástechnikai eljárással jeleníti meg a képernyőn.

 A szakember rámutatott: az orvos számára  sokszor elegendő felvilágosítást ad az ultrahang vizsgálat is, tehát  CT vizsgálatot továbbra sem  szükséges minden betegnél végezni. Ám akinél ez indokolt, a szakorvos az ettől is hatékonyabb MR vizsgálatot kéri.

A CT vizsgálat nagy előnye, hogy gyakorlatilag  minden szervről képes nagyon pontos és nagy felbontású képet adni.  A felvételen nem vetülnek össze a szervek, mint a hagyományos röntgen vizsgálatnál, így sokkal pontosabban elkülöníthetők egymástól. Ennek következtében  a kóros elváltozások már hamarabb és pontosabban  kimutathatók.

CT-vel jól vizsgálhatóak  az  agykülönböző betegségei, például az érelzáródás (stroke), daganatok, érbetegségek, amelyek legtöbbször a magas vérnyomás, cukorbetegség következményei.  Kimutatható az arcüreg és melléküregekgyulladásos és daganatos megbetegedése, de az orrsövényferdülés is. A gerincdegeneratív, gyulladásos betegségeit, valamint a porckorongok kitüremkedését,  az idegek érintettségét is pontosan tudják  meghatározni.

A mellkasvizsgálatnál a daganatok nagyon korai stádiumban kimutathatók, de  emellett a tüdőgyulladást, tüdőtágulatot,  továbbá minden tüdőbetegséget nagy pontossággal lehet meghatározni. A CT a hasban a különböző szervek gyulladásos, daganatos  vagy degeneratív szervi elváltozását is ki tudja mutatni.    

A rekonstrukció építészeti részének befejezését, január végét  követően érkeznek majd a Philips mérnökei, hogy a készüléket beüzemeljék. A  fájdalommentes vizsgálatot a Szent Kereszt Kórház szakasszisztensei és radiológus orvosai  végzik.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó