Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Génmódosított petúniát vontak ki a forgalomból

Szerző: Korsós Éva, forrás:hirado.hu – 2017-05-22 05:50:24

A balkonnövény génkezelt narancssárga verzióját Finnországban vették észre először, onnan figyelmeztették az unió többi országát is. Ezek a virágok emberre nem, de a mezőgazdaság GMO mentességére igenis veszélyesek. Itthon az összes ilyen növényt megsemmisítették - hangzott el az M1 Híradójában.

Az idei szezonban Finnországban felbukkant a piacon génmódosított, narancssárga színű változata a petúniának. A finn élelmiszer-biztonsági hatóság vizsgálta meg az egyik legnépszerűbb balkonnövényt. Nyolc fajta petúniánál kimutatták, hogy korábban génkezelték őket. Ezután valamennyit kivonták a forgalomból és riasztást adtak ki az unió többi tagországában is.

Magyarországon a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal vizsgálta meg ezeket a virágokat. Itthon is több helyen találtak narancssárga petúniákat, amelyek génmódosítottak voltak. Ezeket, valamint a magjaikat is kivonták a forgalomból. A Nébih elnökhelyettese a Híradónak arról beszélt: bár ezek a növények önmagukban nem veszélyesek, mindenképpen meg akarják akadályozni a genetikai szennyezést.

Magyarország területén tilos forgalomba hozni minden narancssárga színű virágú petúniát. Ez az elrendelés pénteken történt, és azt is jelenti, hogy mindenhonnan be kell vonni, ahol forgalmazták, illetve meg kell semmisíteni – hívta fel a figyelmet Lukács József, a Nébih tenyésztési- és növénytermesztési elnökhelyettese.

Legutóbb két éve találtak nagymennyiségű génmódosított kukoricavetőmagot Kecskeméten. A külföldi szállítmányt lefoglalták és megsemmisítették. Magyarország alaptörvénye stratégiai célként tűzi ki a mezőgazdasági GMO-mentesség megőrzését, emiatt a hatóságok rendszeresen ellenőrzik a forgalmazókat és az árusító helyeket.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó