Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Folytatódnak a kirúgások a közmédiában

Szerző: Bneu Edina, – 2011-07-07 12:36:49

Ma a köztévében folytatják a kirúgásokat - őszig mintegy ezer embert küldenek el a közmédiumoktól. Az ORTT volt elnöke, Majtényi László szerint az elbocsátásokat "egy nem demokratikus szervezet bonyolítja le, demokratikus kontroll nélkül." 


"A szabályoknak úgy tűnik, megfelel, más kérdés, hogy a szabályok mennyire igazságosak. Én azt látom, hogy senkik küldenek el valakiket" – mondta Majtényi László, volt adatvédelmi biztos a Klubrádióban. "A világon az egyik legerősebb érdekérvényesÍtő csoport az újságírók, különösen a közmédiumok dolgozói. Magyarországon ez nem így van. A Magyar Újságírók Szövetsége sem lépett az ügyben, ezen érdemes elgondolkodni" - tette hozzá a volt ORTT elnök.

Mint arról beszámoltunk: szerdán megkezdődtek az elbocsátások a közmédiumoknál. Csütörtökön a Magyar Televízió dolgozói tudják meg, hogy kinek a munkájára nem számítanak a jövőben. A műsorvezetőket, riportereket, szerkesztőket és felelős szerkesztőket ABC-sorrendben hívják be.

Minden elbeszélgetésre 10 perc jut. Első körben 550 embertől válnak meg a közmédiumoknál egyéni indoklás nélkül. A csoportos felmondások a közrádióban kezdődtek tegnap. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap azzal indokolja a lépést, hogy pazarló volt a közszolgálati médiumok gazdálkodása, alacsony nézettség és presztízs mellett.

Majtényi László hangsúlyozta: az elbocsátásokat "egy nem demokratikus szervezet bonyolítja le, demokratikus kontroll nélkül." "Olyanok is vannak az elbocsátottak között, akik az előző kormányok idején is megvédték műsoruk függetlenségét a politikával szemben. Kérdés, hogy egy rombolás után, hogyan lehet majd újraépíteni" – mondta az ORTT volt elnöke.

"Meg lehet tiltani, hogy politikai tisztogatásról beszéljünk, de akinek attól kell rettegnie, hogy holnap tud-e enni adni a gyerekeinek, azok világosan tudják, hogy miről van szó. Társadalmi csoportok megszerveződnek, konfliktus helyzetben védelmezik tagjaikat, modern társadalmakban, lehet azt mondani, hogy a magyar társadalom nem vevő arra, hogy az újságírók megvédjék magukat. Csakhogy ez nem igaz. Mert a tűzoltók, a rendőrök, a rokkantnyugdíjasok a tanárok nem feltett kézzel mennek a vágóhídra" - húzta alá Majtényi László.

"A világon az egyik legerősebb érdekérvényesÍtő csoport az újságírók, különösen a közmédiumok dolgozói. Magyarországon ez nem így van. A Magyar Újságírók Szövetsége sem lépett az ügyben, és sok más szervezetnek már egy évvel ezelőtt meg kellett volna szólalnia, ezen érdemes elgondolkodni" -  tette hozzá az ORTT volt elnöke.

(hirszerzo.hu)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó