Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Esztergomban kifizetik a szeptemberi bért az önkormányzatnál

Szerző: Korsós Éva, – 2011-09-28 07:29:20

Az esztergomi képviselő-testület a helyi Fidesz-frakció javaslatára 120 millió forint átcsoportosítását szavazta meg keddi, rendkívüli ülésén, és utasította Tétényi Éva független polgármestert, hogy a szeptemberre járó bért fizessék ki az önkormányzat dolgozóinak.

A rendkívüli ülést a város polgármestere hívta össze, az egyetlen napirendi pont a válságköltségvetés módosítása volt. A képviselők egyhangú szavazással úgy döntöttek, hogy megtárgyalják a kérdést. Az ülésen vita alakult ki arról, hogy mennyi pénzt csoportosítsanak át a bérek kifizetésére. Tétényi Éva 508 millió forint átcsoportosítását kérte, amely szerinte az év végig biztosította volna a működést, javaslatát azonban leszavazták.     A képviselők többségét adó Fidesz-frakció 120 millióra tett javaslatot, ezt az indítványt később a testület elfogadta.

Steindl Balázs, a Fidesz-frakció vezetője és a pénzügyi bizottság elnöke ígéretet tett arra, hogy ki fogják fizetni a béreket és biztosítják az intézmények működését, azonban elmondta: a bankok megkeresték, mert aggódnak az adósságrendezés miatt.

Tétényi Éva közölte: a béreken túl szeptember 30-ig egymilliárd forintot kellene kifizetni, azonban ez szinte teljesíthetetlen, mert a költségvetésben tartalékot is kellene képezni. Mint mondta, a K and H bank a nála lévő kötvényből 618 millió forintot nem enged át adósságrendezésre, a Vértes Volán pedig 51 milliós követeléssel jelentkezett. Számítása szerint egymilliárd forint hiányzik ahhoz, hogy az adósságrendezési eljárást gond nélkül le lehessen folytatni.

    A polgármester kitért arra: a Fidesz-frakció javaslatára az adósságrendezést kidolgozó pénzügyi biztossal szerződnének az önkormányzati gazdálkodás további felügyeletére. A biztos havi 500 ezer forintos fizetéséből 300 ezer forintot az önkormányzat, 100-100 ezer forintot a K and H és a Raiffeisen bank fizetne. Tétényi Éva azt mondta, érthetetlen, hogy pénzügyi területen valaki a saját munkáját felügyelje, és kérdéses az is, hogy a bankoktól kapott fizetésért a biztos kinek az érdekeit képviseli majd, ezért megpróbálja megakadályozni ezt a gyakorlatot.

A városháza előtti téren az ülés idején egy csoport többször "Hajrá Fidesz, Esztergomért!" kiáltásokkal nyilvánított véleményt. A teremben mintegy 20 érdeklődő kísérte figyelemmel a másfél órás, sokszor személyeskedő vitát, ők az ülés végén sorfalat álltak és kiabálva, kórusban lemondásra szólították fel az előttük elhaladó, távozó fideszes képviselőket.


(MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó