Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

A régió hírei

Búcsú Asbóth Miklóstól (1943-2014)

Szerző: Vörös István, koronaradio.hu – 2014-07-24 10:37:32

Életének 71. évében elhunyt Kalocsa ikonikus történésze, egykori könyvtárigazgatója, Asbóth Miklós.

A néhai vezető Sopronban született, majd a mai Balaton Könyvesbolt elődjeként indult kalocsai könyvesbolt irányítója lett, amely az ő keze alatt vált sikeressé. Bár soproninak vallotta magát, büszke volt rá, hogy Kalocsa lett a második otthona. Itt élt és dolgozott haláláig.

1975-től 2012-ig irányította igazgatóként a Városi Könyvtárat, amelynek egyben megalapozta helyismereti gyűjteményét is. Számos helytörténeti tanulmányt írt és a múzeummal karöltve dolgozott a kalocsai életrajzi lexikon anyagán.

Nyugalmazott éveiben egy átfogó helyismereti weboldalt szerkesztett, a kalocsai városnevekről, városrészekről és történetekről szóló kutatásait pedig rendszeresen publikálta a Kalocsai Néplapban.

2010-ben a Magyar Könyvtárosok Egyesülete neki adományozta a Magyar Könyvtárosok Egyesületéért Emlékérmet, amelyet minden esztendőben egy arra érdemesnek tartott könyvtáros vehet át. Egykori könyvtáras kollegái jó szívvel emlékeznek rá, nagy tudású, ám szerény és jó ember volt – mondták.

Rádiónk szerkesztősége is személyes, jó kapcsolatot ápolt vele - büszkén mondhatjuk, hogy időről időre segítette munkánkat - nyugodjék békében!

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó