Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Zene, koncert, klip

Brit kutatók kidolgozták slágeregyenletet

Szerző: Vörös István, – 2011-12-20 15:33:30

Az elnevezés inkább csak PR-fogás, valójában a Bristoli Egyetem kutatói mindössze azt állítják: az általuk kidolgozott, tanulni is képes algoritmus 60 százalékos pontossággal megtippeli, melyik számból lesz sláger. Azt viszont tudományosan bizonyították, hogy 1980 körül volt a popzene legkreatívabb időszaka.




A Bristoli Egyetem mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatócsoportja Tijl De Bie vezetésével dolgozta ki a Slágeregyenletet (Hit Equation) - az elnevezés és a hangzatos, túlzó szlogen ("a tudomány megfejtette a slágerek titkát") inkább PR-fogás, ami be is vált, mert számos lap foglalkozott a kutatással. A ScoreAHit.com honlapon részletesen el lehet olvasni, hogy pontosan mi ez az egész. Az eljárás lényege az, hogy az algoritmus 23 különböző tényezőt vizsgál minden egyes dalban, olyanokat, mint a tempó, táncolhatóság, energikusság, hangosság, a harmóniák egyszerűsége stb. Ezek különböző súllyal szerepelnek az "egyenletben", ami megtippeli, hogy az adott dal sláger lesz-e, vagyis eljut-e a brit toplista első öt helyének valamelyikére vagy sem. Mivel a közízlés folyamatosan változik, a súlyozásokat a korszaknak megfelelően változtatni kell - ezt az elmúlt ötven év slágerlistáinak adatait tanulmányozó, tanulni is képes algoritmus meg is teszi.


Azzal a tudósok is tisztában vannak, hogy nem lehet tökéletes pontossággal előre jelezni, miből lesz sláger, főleg nem kizárólag pusztán a zenei jellemzők alapján, hiszen számos külső tényező is szerepet játszik ebben: a marketing vagy az, hogy egy dal jótékonysági céllal jelent meg - vagy éppen az is lehetséges, hogy az adott kor trendjeivel teljesen szembe menő szám kerül a lista élére. Ezzel együtt a tudósok azt állítják, hogy az algoritmus összességében nagyjából 60 százalékos pontossággal képes előrejelezni, hogy egy dal sláger lesz vagy megbukik. A honlapon külön szekciót szentelnek azoknak a számoknak, amik az előrejelzésnek megfelelően bejutottak a top 5-be; amik annak ellenére szerepeltek jól, hogy az algoritmus ennek ellenkezőjét jósolta (Michael Jacksontól a Guns N\'Roseson át Luciano Pavarottiig); illetve amiket zenei tulajdonságaik arra predesztináltak, hogy befussanak, de ez mégsem történt meg. Nemcsak a múltról van szó: itt minden héten megnézhetjük, hogy a tudomány mely aktuális daloknak tulajdonítja a legnagyobb slágerpotenciált.


Egy másik szekció pedig az elmúlt öt évtized néhány érdekes trendjét mutatja be, ahogy a Slágeregyenlet látja. Eszerint tudományosan bizonyítható, hogy 1980 körül volt a popzene legkreatívabb időszaka - vagyis ekkoriban volt a legnehezebb előrejelezni, hogy miből lesz sláger, olyan nagy volt a változatosság. Ezzel szemben a kilencvenes évek első felében, illetve a 2000 óta tartó időszakban teljesít a legjobban az algoritmus, vagyis e korszakokban a leginkább kiszámítható a poppiac működése. A táncolhatóság a nyolcvanas években volt a legfontosabb ahhoz, hogy valami a slágerlistára kerüljön. A korábbi korszakokban az egyszerű harmóniákból épülő dalok voltak sikeresebbek, míg valamikor a nyolcvanas években ez megfordult; viszont a legújabb adatok itt a trend visszajára fordulását jelzik. Arról pedig nagyon sok szó esett már, hogy az utóbbi években egyre hangosabb és hangosabb lesz a popzene.

(quart.hu)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó