Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Az államfőnek is kell majd vagyonnyilatkozatot készíteni

Szerző: Korsós Éva, – 2011-05-31 10:56:22

Elkészült a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvénytervezet. A kétharmados törvény tervezete rögzíti az államfő fizetésének mértékét, és azt, hogy a volt köztársasági elnököt is megilleti a mindenkori elnöki tiszteletdíj havi összege. A tervezet szerint a jövő évtől az államfőnek is kell vagyonnyilatkozatot tennie és köteles igénybe venni az elnöki rezidenciát.

Nyilvánosságra hozta a közigazgatási és igazságügyi tárca a köztársasági elnök jogállásának és javadalmazásának részletes szabályait megállapító sarkalatos törvény tervezetét. Ez azokat a részletszabályokat tartalmazza, amelyek technikai jellegük miatt nem kerültek be az alaptörvénybe.

A tervek szerint az új alkotmánnyal együtt, azaz 2012. január 1-jén életbe lépő jogszabály nem változtat a köztársasági elnök és a volt államfők javadalmazásának szabályain, de az átláthatóság érdekében az országgyűlési képviselőkkel azonos vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget állapít meg. Az előterjesztés lehetőséget ad arra, hogy a köztársasági elnök elnöki főtanácsadókat, elnöki tanácsadókat nevezzen ki, e kinevezés az elnök megbízatási idejére szól.

(origo)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó