Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Zene, koncert, klip

Apadnak az észak-magyarországi folyók

Szerző: Gábor János, – 2010-04-22 12:23:42

Levonulóban van az árhullám az észak-magyarországi folyókon, a régiót felügyelő környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén 112 kilométeren van érvényben elsőfokú árvízvédelmi készültség. A tarnazsadányi gátőrjárásnál továbbra is fenntartják a harmadfokú riasztást. Teljes hosszán apad a Bódva is, de a vízszintek még mindig magasak. A következő napokban folytatódik az igen lassú apadás. Edelényben viszont továbbra is gondot okoz a töltésen átszivárgó víz, amely a folyó közelében lévő utcákban a szennyvízvezetéket is veszélyezteti. Szalonnán továbbra is öt épület van a víz fogságában. A Bódva árhulláma lassan húzódik vissza, és belvizessé válik a terület. Edelényben és Szendrőben több épületet kell védeni, e településeken összesen hat helyen szivattyúzzák a vizet.


A folyó mentén a gátak állaga romlik, egyre több a csurgás, a fakadóvíz. A sok csapadék következtében megsérült karsztvízbázis miatt Szögligeten és Perkupa egyes részein zacskós vizet osztanak a lakosoknak. A Sajó teljes hosszán elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget. A kedd hajnalban hazai területre érkezett kisebb árhullám hatására a folyó középső szakaszán, Felsőzsolcánál stagnál a vízszint, máshol folytatódik a lassú apadás. A vízállások Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál várhatóan csütörtökön csökkennek a készültségi szint alá.

A Hernádon a múlt héten kialakult jelentősebb árhullám levonulóban van. A hétfőn hullott csapadék miatt keletkezett kisebb árhullám hatására Gesztelynél átmenetileg emelkedhet a vízszint, de a vízállás a készültségi szint alatt marad. A Bodrog a tetőzés közelében van, a vízállások kevéssel elmaradnak a készültségi szintektől, csütörtökön megkezdődhet a lassú apadás. Szintén apad a Tisza is, de Tokaj alatt a vízszintek csak lassan csökkennek majd.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó