Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Zabpelyhes császármorzsa valamint "Barbie és Hulk-nokedli" a fitt tavaszért

Szerző: Mike Szilvia, – 2017-03-03 11:03:18

"Télen és tavasszal készül a nyári forma!" - osztják ezt a gondolatot azon bölcsek, akik tudják, késő az első strandtúra napján azon keseregni, miért evett eggyel több töltött káposztát karácsonykor. Még nincs késő. Az első tavaszi hétvége előtt fitt formába hozzuk!

Hirdetés

Hirdetés

Most, hogy végre a „télikabátsapkasálkesztyű” kombónak, végre előveheti a tavaszi dzsekit... Ha még beéri. Na jó, nem akarjuk, hogy félve, rettegve közelítsen a szekrényéhez és csak messziről köszönjön a vékony holmiknak.

Élhetnénk a közhellyel, hogy „sosem késő életmódot váltani”, de tényleg így van. Először is: kell az elhatározás, hogy egészségesebb, fittebb és csinosabb akarjon lenni! Aztán jöhet a többi, szépen fokozatosan, ahogy Glaszta Andi, kalocsai FittLady is hangsúlyozta.

Andi megjárta már a Fitt Parádét, hétről hétre kalocsai hölgyek sokasága jár az óráira, hogy elérjék a vágyott „strand-külsőt”. De hogy kezdjünk neki? Hány kilométert fussunk első alkalommal? Mit ehetünk és mit nem? Felejtsük el az édességeket? Az utolsó kérdésre a kalocsai testépítő, Andi egyértelmű válasza a: NEM! Bevallása szerint ő maga is édesszájú (fitt süti receptjei lejjebb).

Glaszta Andi tanácsai:

Andi mellett még kértünk szakmai segítséget! Állandó segítőnk, Rados Diána, dietetikus, aki jótékony tippekkel látott el minket az étkezés területén. Az igaz, hogy feladtuk a leckét Diának, hiszen még nincs olyan sok friss és változatos zöldség a piacon, és ha van, az is nagyon drága. A szakértő komplett menüt állított össze, most is elérhető gezemicékből , SŐT, gyakorló anyaként gondolt a gyerekekre is. Hogy mi az a „Barbie nokedli” vagy a „Hulk galuska”?

Dia mesél róla:

Íme a céklás és spenótos, vagyis a "Barbie és Hulk nokedli" gyerekeknek :)

Dia menüje:

Tavaszi zöldség krémleves

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 kis brokkoli, vagy 1 csokor zöldspárga

10 dkg kelbimbó

2 db kis sárgarépa

1 db kis zsenge karalábé

3-4 db szárzeller, vagy 5 dkg zellergumó

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

só, bors, őrölt szerecsendió

1 db kis burgonya a sűrítéshez

1 dl főzőtejszín vagy joghurt

Elkészítés:

A brokkolin, vagy zöld spárgán kívül az összes zöldségfélét felvágjuk egyforma nagyságúra (minél kisebb, annál hamarabb fő meg), és felöntjük húsleves alappal, annyi vízzel, hogy épp ellepje a zöldségeket. Amikor felforrt, akkor a vízhez rakhatunk leveskockát, vagy só mentes ételízesítőt. Most már magára hagyhatjuk, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor elővesszük a bot mixert, és krémesre turmixoljuk a levesünket, én ezután szoktam hozzárakni a tejszínt vagy joghurtot is, keverünk rajta még egyet a bot mixerrel, hogy tényleg egynemű legyen, és visszarakjuk a tűzhelyre még öt perc erejéig, ennyi idő kell a kis brokkoli rózsáknak, vagy a zsenge feldarabolt spárgának (a spárgának az alján lévő fásabb részét előtte vágjuk le). Kész is van a levesünk!

Tojásos nokedli egy spenótos csavarral

Hozzávalók 4 adaghoz:

40 dkg liszt (lehet vegyesen teljes kiőrlésű és finomlisztből is)

3 db tojás a masszába + 4 db a „tetejére”

15 dkg friss spenót vagy fagyasztott parajpüré

1-1,5 dl víz

1 teáskanál só

Elkészítés:

A friss spenótot serpenyőben egy kis olajon megfonnyasztjuk, és botmixerrel pépestjük, ha mirelittel dolgozunk, akkor azt előtte kiolvasztjuk. Összeállítjuk a nokedli tésztát: az átszitált lisztet összevegyítjük a spenótpürével, felvert tojásokkal, vízzel és sóval. Lobogó sós vízbe szaggatjuk a tésztát, ha feljöttek a víz felszínére, akkor hagyjuk egy-kettőt még rottyanni , és szűrhetjük is le. Egy nagyobb serpenyőbe öntjük a kész galuskákat, kevés olajat öntünk rá, és átforgatjuk, hogy ne ragadjanak össze. A tűhelyen kicsit átmelegítjük a nokedlit, ráöntjük a 4 db felvert tojásunkat, és pár percig sütjük. Fedő alatt jó, ha pár percet hagyjuk pihenni.

Sárgarépás céklasaláta

Hozzávalók 4 adaghoz:

40 dkg friss sárgarépa

40 dkg cékla (friss és főtt is jó hozzá)

1 közepes lilahagyma

5 evőkanál extra szűz olívaolaj

4 evőkanál balzsamecet

só, bors

Elkészítés:

A sárgarépát és céklát gyufametélre vágjuk (vagyis egy gyufaszálhoz hasonló darabokra vágjuk ezeket), a lilahagymát nagyon apróra. Összeforgatjuk a zöldségeket, meglocsoljuk az olívaolajjal, a balzsamecettel, ízesítjük sóval, borssal, és hagyjuk állni legalább egy órán keresztül. Ha hozzá tudunk jutni friss petrezselyemzöldhöz, akkor szerintem az sem rontja el J

Rebarbarás morzsa süti

Hozzávalók 4 adaghoz:

6 evőkanál apró szemű zabpehely

2 evőkanál szeletelt mandula

2 evőkanál kókuszreszelék

2 teáskanál olaj (valamilyen semleges ízű, olívaolajjal semmiképpen ne próbálkozzunk)

40 dkg alma, körte, vagy eper

6 közepes szál rebarbara

3-4 evőkanál méz (a gyümölcsök savasságától függően)

4 evőkanál víz

Elkészítés:

Körülbelül 10 perc alatt kicsit megpirítjuk az olajon a zabpelyhet a mandulával (nagyon figyelni kell, nehogy odaégjen). Amikor kész, akkor hozzákeverjük még a kókuszreszeléket is. Közben összepároljuk az összedarabolt gyümölcsöket és a rebarbarát (tudtad, hogy ez egy zöldségféle igazából?), ízesítjük mézzel. 4 db kis kerámiaformában elosztjuk igazságosan a gyümölcsöket, és a tetejére a morzsát is. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon világos aranybarnára sütjük 15-20 perc alatt. Langyosan a legfinomabb!

Andi fitt-sütiajánlata:

Zabos süti

15 dkg zabpehely

10 dkg zabpehelyliszt

15 dkg kókusz olaj

1 tojás

eritrit, csipet só

1 tk. szódabikarbóna

reszelt citrom héja, fahéj vagy kókusz, mazsoola, dió, mandula, aszalt gyümölcs

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, majd vizes kézzel diónyi golyókat formálunk és tepsibe tesszük őket, kb. 3cm távolságra egymástól. Kicsit lapítjuk a golyókat és előmelegített sütőben 175 fokon 10-12 percig sütjük.

 

Túrófánk

0,5 kg túró

2 tojás

1 sütőpor

1 bögre zablliszt

kb. 1 dl tej vagy víz

Attól függően, hogy sós, vvagy édes, sózzuk vagy édesítőzzük és reszelünk bele citromhéjat. Kokuszzsírban kisütjük.

 

Mákos-almás süti

3 alma reszelve

200 g darált mák

2 tojás

1 citrom reszelt héja és leve

fél cs. sütőpor

ízlés szerint fahéj és eritrit

Elkészítés: Az egészet összekeverjük, majd szilikon formába öntjük és előmelegített sütőben (kb. 180 fokon) 35-40 percig sütjük.

 

Zabpelyhes császármorzsa

150 g zabpehely

150 g zabpehely liszt

2 tojás

1 citrom héja

2,5 dl rizstej

2,5 dl víz

vanília aroma

eritrit és egy csipet só

Elkészítés: Az összetevőket összekeverjük, majd egy széles edényben 3-4 kanál kókuszolajon elkezdjük sütni. Kicsit ragadós a tészta, de néha kevergetjük. Ha kész, diétás-cukormentes lekvár mehet a tetejére.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó