Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Vége az influenzajárványnak

Szerző: Korsós Éva, inforadio – 2014-03-26 17:34:08

Olyan kevés volt az influenzaszerű megbetegedés a múlt héten, hogy az már nem érte el a járványos küszöbértéket - mondta az InfoRádiónak az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője. Ócsai Lajos hozzátette: az idei járvány később kezdődött és rövidebb ideig tartott, mint a tavalyi.

 "A múlt heti adatok szerint az influenzaszerű megbetegedések száma 28 százalékkal csökkent, az országban összesen 11300 új beteg fordult orvoshoz, ami lényegesen alatta van a járványos küszöbértéknek" - mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője. Hozzátette: az országos influenzajárványt tehát megszűntnek lehet tekinteni. "Egyes közigazgatási egységekben még előfordulhat, hogy a megbetegedések száma emelkedik, de ez az országos tendenciát már nem befolyásolja" - mondta az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője. Hozzátette: "a múlt héten tizenhat megyében csökkent és összesen kettőben: Borsod és Heves megyében emelkedett a betegek száma, de ott sem lényegesen."

"Az idei járvány két héttel rövidebb ideig tartott, mint a tavalyi és kevesebb megbetegedés fordult elő - hangsúlyozta Ócsai Lajos. Mint mondta: ez annak a köszönhető, hogy ugyanaz a H1N1 illetve H3N2 vírus okozott járványt az idén is, mint ami már több éve "cirkulál az országban. A lakosság már átfertőződött, illetve a védőoltások következtében védett volt a vírussal szemben, ez okozhatta azt, hogy későn is kezdődött és rövidebb ideig tartott a járvány" - fogalmazott a szakember.

"Az influenzában a legfiatalabb korosztály a legérintettebb, mert ők még nem találkoztak ezzel a vírussal és a védőoltás sem védi meg őket" - mondta az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője. Hozzátette: idén is a 14 év alattiak száma volt a legmagasabb, őket a 15-29 éves korosztály követte.

"Az átoltottság aránya a 10 százalék körül volt, ezen van mit javítani, mert rizikócsoportba tartozóknál, a 60 év felettieknél és a krónikus betegeknél lényegesen az elvárt alatt maradt az átoltottság" - mondta Ócsai Lajos.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Óraátállítás vasárnap


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó