Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Vége a legális drogozásnak

Szerző: Korsós Éva, – 2012-03-01 07:38:35

A kábító anyagok törzsképletét és variánsait is tartalmazó rendelettel megszűnhet az a gyakorlat, hogy az előállítók kis módosítással újra legálissá tegyék a már betiltott szereket.


Vége a legális drogozásnak, március elsejétől életbe lép az úgynevezett C-lista. A kábító anyagok törzsképletét és variánsait is tartalmazó rendelettel megszűnhet az a gyakorlat, hogy az előállítók kis módosítással újra legálissá tegyék a már betiltott szereket. Magyarországon az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a dizájner drogot fogyasztók száma. A rendőrség azonban tehetetlen volt a forgalmazókkal szemben.

Tavaly októberben még legálisan árultak egy boltban dizájner drogokat. A rejtett kamerás felvételeket akkor az m1 Híradó mutatta be először. Csütörtöktől akár 3 év börtönt is kaphat, aki ilyen anyagot forgalmaz vagy terjeszt. A rendőrség eddig tehetetlen volt a forgalmazókkal szemben. "Mindig megtalálták a terjesztők a kiskapukat, azt gondolom, hogy ennek immáron vége, bár a fantázia nagyon dús" – mondta Fülöp Valter, a BRFK bűnügyi helyettese.

Magyarországon az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a dizájnerdrogot fogyasztók száma - derült ki az ENSZ Kábítószer-ellenőrző Szervének jelentéséből. Tavaly rengeteg olyan honlapot hoztak létre, ahol ilyen anyagot árusítanak. Csütörtöktől már ezeket az oldalakat is tiltják.

A C-lista ugyan csak a terjesztőkre vonatkozik, azonban a szakértők azt várják, kevesebben nyúlnak majd dizájnerdroghoz. Az ismert toxikológus szerint az, hogy nehezebben lehet majd ilyen szerhez jutni, még nem jelenti a fogyasztás csökkenését. "A változás talán az lesz, hogy megszűnnek a shoppok, megszűnnek a portálok és jönnek a dílerek vagy jönnek azok az új szerek amelyek egyelőre a C-listába valamilyen oknál fogva nem fértek bele" – nyilatkozta Zacher Gábor.

A C-lista később bármikor bővíthető. Így, ha új anyag kerül a piacra, akár pár hét alatt is büntethetővé válik annak terjesztése. A törzsképletek és változataik egy évig lesznek a listán. "Ezeknek a tartása, forgalmazása, az országon való átvitele mind bűncselekmény lesz. Ezalatt az egy év alatt bevizsgálják ezeket a szereket és hogyha valóban kábítószernek minősülnek akkor felkerülnek a rendes kábítószer listára" – közölte Téglásy Kristóf, a NEMFI ifjúsági főosztályvezetője.

Így attól kezdve már a fogyasztásuk is büntethető lesz. A Btk.-t pedig a tervek szerint tovább szigorítják. Ha például valaki az iskolák környékén terjeszt drogot, akár 8 év börtönt is kaphat.

(hirado)

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Indul a magyar YouTube


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó