Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Vasárnap egy órával többet alhatunk

Szerző: Bneu Edina, – 2012-10-26 08:56:18

Október utolsó vasárnapján, 28-án térünk át a normál időszámításra.


A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai alapján egy város éves villamosenergia-fogyasztását spórolhatta meg az ország a most záruló nyári időszámítással - közölte a MAVIR csütörtökön az MTI-vel.
A vállalat által becsült éves megtakarítás megközelítőleg 120 000 megawattóra, ami 30-40 ezer háztartás, azaz egy város éves fogyasztásának felel meg, és körülbelül hatmilliárd forinttal csökkenti az ország villanyszámláját - fejti ki Bertalan Zsolt, a MAVIR Zrt. vezérigazgatója a közleményben. Hozzáteszi, hogy a megtakarítás nemcsak a pénztárcát kíméli, a környezet számára is hasznos, ha kevesebb energiát fogyasztunk, ezzel redukálva szén-dioxid lábnyomunkat.
Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni.
A MAVIR szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, melyekből megállapítható, hogy a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően látványosan változik, méghozzá csökken az esti órák terhelése. Az átállítás előtti és utáni tavaszi időszakot összehasonlítva napi 1,5-3 százalékos, mintegy 2000-4000 megawattóra fogyasztáscsökkenés tapasztalható. Az Európai Unió kimutatásai alapján az energia-megtakarítás mellett több szabadidőt, több turisztikai bevételt és kevesebb közúti balesetet jelent a nyári időszámítás.
Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről évre a nyári időszámítást. Minden év októberének utolsó vasárnapján, az idén október 28-án térünk át a normál időszámításra. Ezen a napon az órákat hajnali 3.00 óráról 2.00 órára kell visszaállítani. Ekkor a helyi idő visszaáll az időzóna csillagászati idejére. A vasárnaptól alkalmazott normál időszámítás 2013 márciusának utolsó vasárnapjáig, jövő év március 31-ig tart.
(MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó