Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Változtathatnak Orbánék a Médiatörvényen?

Szerző: Vörös István, – 2011-01-21 08:56:43

Felpuhulhat a heves nemzetközi visszhangot kiváltott médiatörvény. Bár Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Európai Parlament előtt körömszakadtáig védte a számtalan hazai és külföldi kritikát is kapott jogszabályt, de megígérte: ha az Európai Bizottság kéri, megváltoztatja a médiatörvényt. Így Orbánnak biztosan módosítania kell a korábban megváltoztathatatlannak titulált törvényen.



Presztízsveszteség-e ez a kormányfőnek, mely részeken kell majd csiszolni?
– Orbán nyerhet, ha visszaszerzi a kormány szavahihetőségét, ezért is mutatkozott engedékenynek – magyarázta Kiszelly Zoltán politológus. – Hiszen hiba volt, hogy korábban a kabinet megígérte, a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket csak 14 hónapra veszi kölcsön, immár viszont a vagyont veszi állami kézbe. De szálka az is magyar kormány az EU szemében az eredetileg három évre tervezett válságadók miatt is, hisz ma már nem egyértelmű, időben megszűnnek-e ezek a terhek.

Kiszelly szerint a törvény enyhül, hiszen a külföldi székhelyű médiavállalkozásokra uniós szabályok miatt nem vonatkozhat majd a magyar jogszabály. Valószínűleg mérsékelni kell a kiszabható pénzbüntetések mértékét, s a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság vezetőjének 9 évre szóló kinevezését le kell rövidíteni. Valamint ellenzéki tagokat is kell delegálni a Médiatanácsba: a törvénysértéseket elbíráló testület tagjait most a parlament választja, így abba a kormánytöbbség saját embereit juttathatja.

(M.L. - blikk.hu)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó