Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Változnak a receptfelírás és a kiváltás szabályai

Szerző: Korsós Éva, – 2013-08-05 09:38:25

Szeptember 1-jétől módosulnak a gyógyszerfelírás és kiváltás szabályai - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság.



A gyógyszerrendelést és kiváltást érintő szabályozás változásával szeptember 1-jétől könnyebbé és rugalmasabbá válik a krónikus betegek gyógyszerkiváltása - közölte az államtitkárság.

Az 50 ezer forintnál alacsonyabb fogyasztói árú, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében az orvos a gyógyszerrendelés alapvető szabályának megtartása mellett – miszerint egy vényre csak egy havi, 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget szabad felírni – három hónap időtartamra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a vényen nem kell feltüntetni a gyógyszer legkorábbi kiváltásának időpontját.

A vények három hónapos érvényességi idején belül a beteg dönthet, hogy egyszerre, vagy receptenként kívánja a számára felírt gyógyszereket kiváltani. A változtatást azt tette lehetővé, hogy időközben jelentősen csökkent a generikus gyógyszerek árszintje, illetve számos, korábban is kórházban beadott drága gyógyszert tavaly óta a kórházak rendelnek meg a betegeknek.

A legnagyobb költségű, 50 ezer forint feletti fogyasztói árú gyógyszerek kiváltása esetében a takarékos gyógyszerfelhasználás megvalósítása érdekében – meghatározott eseteket leszámítva - továbbra is indokolt, hogy a gyógyszerek kiváltására 30 naponta kerüljön sor - tették hozzá. Az államtitkárság azt írta, a betegek részére augusztusban további részletes tájékoztatást nyújt a témában.

Ha a beteg a vényköteles gyógyszerét előre láthatóan külföldön szeretné kiváltani, a vények kölcsönös elismeréséről szóló uniós irányelv hazai szabályozásba történt átültetésével októbertől az orvos olyan adattartalommal, azaz az adott országban forgalmazott gyógyszerkészítmények figyelembe vételével írhatja meg a receptet, amely a más tagállamok gyógyszertárai számára a korábbinál biztonságosabb gyógyszerkiadást tesz lehetővé. Az orvosnak lehetősége van arra is, hogy a kiváltás országában ismert nyelven állítsa ki a receptet.

A betegek biztonságos gyógyszerellátását szolgálja a gyógyszertárak személyi minimumfeltételeinek szeptember 1-jei hatályba lépése - közölte az államtitkárság közleménye. A 2011 júliusában két év türelmi idővel kihirdetett szabályozáshoz kapcsolódóan idén készült hatásvizsgálat alapján és a szakmai szervezetek javaslatainak figyelembe vételével a korábban előírt minimumfeltételek több ponton is módosulnak.

A módosítással továbbra is biztosított, hogy a gyógyszertári szakemberek a gyógyszer- és betegbiztonságot garantáló létszámban vegyenek részt a gyógyszertárak munkájában - fogalmazott az államtitkárság.

(hvg)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó