Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Vádat emeltek Biszku Béla ellen

Szerző: Korsós Éva, – 2011-01-27 11:44:38

Vádat emelt az ügyészség Biszku Béla egykori kommunista vezető ellen, amiért egy korábbi nyilatkozatában jelentéktelennek tüntette fel a kommunista rendszer bűneit.- értesült az origo.hu hírportál. Az 1956-os forradalom utáni megtorlások idején belügyminiszteri posztot betöltő Biszku szabadlábon védekezik.
A Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség vádat emelt Biszku Béla ellen a "nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása" miatt. A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint Biszku Béla egy 2010. augusztus 4. napján közzétett televíziós műsorban nagy nyilvánosság előtt a kommunista rendszer bűneit jelentéktelen színben tüntette fel.

Biszku Béla 2010. augusztus 4-én a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának vendége volt, a riporter többek között az 1956-ot követő perekre vonatkozóan tett fel neki kérdéseket. "A vádlott ezekre olyan válaszokat adott, amelyből úgy tűnt, hogy jelektéktelennek tartja ezeket a bűnöket" - mondta az origo- nak Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A benyújtott vádirat szó szerint tartalmazza Biszku Béla műsorban elmondott mondatait - tette hozzá.

A kommunista bűnök tagadása július 23-tól számít bűncselekmények. A törvény többféle magatartást szankcionál, nemcsak a bűnök tagadását, hanem például azt is, ha valaki jelentéktelen színben tünteti fel az akkor történteket. A szóvivő szerint Biszku ellen ez utóbbi miatt emeltek vádat, a törvény szerint ez három év szabadságvesztéssel büntethető. Skoda az online hírportál újságírója kérdésére közölte, hogy Biszku Béla szabadlábon van, az ügyészség nem kezdeményezte előzetes letartóztatását vagy más kényszerintézkedést.

Biszku Béla egykori belügyminisztert a kommunista rendszer bűneinek tagadása miatt jelentette fel Szilágyi György jobbikos képviselő tavaly augusztusban. A rendszerváltás óta visszavonultan élő Biszku a Duna Tv-nek adott interjújában egyebek mellett azt mondta, hogy szerinte 1956 nem volt forradalom.

Szilágyi György szerint Biszku szavai kimerítik a büntető törvénykönyv július végén hatályba lépett módosításában foglaltakat. A képviselő értelmezése szerint Biszku az interjúban tagadta, hogy bármilyen bűncselekmény történt volna az 1956 utáni években.


origo.hu




A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó