Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Utcára vonulnak a szakszervezetek szombaton

Szerző: Bneu Edina, – 2011-11-28 11:11:48

Tüntetést szerveznek a szakszervezetek december 3-ára a közszolgáltatások megmentéséért, amelyeket szerintük a kormányzati intézkedések veszélybe sodortak.


A közszolgálatokra vonatkozó törvényjavaslatok és a 2012. évi költségvetés tervezet elfogadhatatlan, ezért további egyeztetést követelnek azok a szakszervezetek, amelyek december 3-ára, szombatra szerveznek demonstrációt. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által kezdeményezett tüntetéshez az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a LIGA Szakszervezetek, és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) is csatlakozott.

Az esemény Facebook-oldala szerint a tüntetők azért vonulnak az utcára, hogy az állampolgároknak megmaradjon az igénybe vehető egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális ellátás, szerintük ugyanis a közszolgálat közügy, a közszolgáltatások azonban a pártpolitika áldozatává válnak.

"Magyarországon minden egyes nap megdöbbentő hírekkel, és durván közösségellenes kormányzati intézkedésekkel szembesülünk. Az intézmény-bezárások és szervezeti összevonások dilettáns és átgondolatlan módon történnek. Folytatódik az embertelenül és érzéketlen módon véghezvitt létszámleépítés, a politikailag motivált elbocsátási hullám" - írják a szervezők a Kockán az életed nevű demonstráció honlapján.

Szerintük az illetményrendszerek befagyasztása és a reáljövedelmek drasztikus csökkenése általános tendenciává vált a közszférában, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésén pedig egyértelművé vált, hogy a kormány nem teljesíti a jövő évi állami költségvetés-tervezettel kapcsolatos munkavállalói követeléseket. "A 2012-es költségvetés-tervezet súlyos fenyegetést jelent a közszolgálati ellátórendszerek – egészségügy, oktatás, szociális ellátás, kultúra és közgyűjtemények, közigazgatás, rendvédelem –, jövő évi finanszírozhatóságára" - írják, valamint felszólalnak a parlament elé terjesztett Önkormányzati Törvénytervezet, a Köznevelési Törvénytervezet, a Munka Törvénykönyvének tervezete és a közszolgálattal kapcsolatos munkajogi szabályok ellen is, mert azok szerintük súlyos bizonytalanságot jelentenek és a közszféra működését veszélyeztetik.

"Ez már nemcsak az érintett munkavállalók, hanem az egész társadalom ügye", ezért a tüntetésre a legszélesebb részvételre számítanak. A tervezett program szerint szombaton 11 órakor a Kossuth téren gyülekező demonstrálók átvonulnak a Széchenyi (volt Roosevelt) térre a Magyar Tudományos Akadémiához.

(MTI)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó