Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Újra bulival várják a ponthatárokat

Szerző: Korsós Éva, – 2012-07-23 08:30:13

Kedd este nyolc óráig kell már csak izgulniuk a felsőoktatásba jelentkezőknek, ekkor hozzák ugyanis nyilvánosságra a szeptemberben induló képzések felvételi ponthatárait.


Az előző évekhez hasonlóan ismét PONT Ott partikkal várják a felvételijük sikeressége miatt izguló fiatalokat. Kedden a fővárosi Margitszigeti Atlétikai Centrumban, valamint Pécsett, Szegeden és Szolnokon is délutántól koncertek, kerekasztal-beszélgetések lesznek a programban, majd este nyolc órakor lehull a lepel, és kihirdetik a felsőoktatási képzésekre szóló pontszámokat.

A ponthatárok leghamarabb a Felvi.hu oldalon lesznek elérhetők, de azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták mobilszámukat, az általuk megjelölt szakokra szükséges minimális pontszámokról SMS-ben is értesítést kapnak a hivatalos kihirdetést követően. A besorolási döntésről – vagyis hogy melyik intézmény mely képzésére kerültek be, és hová nem – az Oktatási Hivatal (OH) július 24. után minden érintettet levélben tájékoztat. A sikeres felvételizőket természetesen a leendő egyetemük vagy főiskolájuk is értesíti.

Valamennyi jelentkező csak egy helyre kerülhet be, az általa felállított jelentkezési sorrend alapján arra a képzésre, amelyre felvételi összpontszáma először éri el a megállapított ponthatárt. A minimálisan szükséges pontszámok a felsőoktatási intézmények, az OH és az Emberi Erőforrások Minisztériumának együttműködésével születnek meg.

A pontszámokat matematikai algoritmus alapján szabják meg, amely a keretszámokat és az intézmények kapacitását, a jelentkezők összpontszámát, valamint a megjelölt képzések sorrendjét figyelembe véve számítja ki az eredményeket. Egy adott képzés ponthatárát az intézményi férőhely mellett elsősorban az befolyásolja, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda.

Emlékezetes, az idén jelentős módosításokat hajtott végre a kormányzat a felsőoktatásban. Azoknak, akik nem önköltséges formában tanulnak majd, hallgatói ösztöndíjszerződést kell kötniük az állammal, amelynek értelmében a diplomaszerzést követő húsz év során képzési idejük legalább kétszeresét Magyarországon dolgozva kell eltölteniük, ellenkező esetben a teljes vagy a részösztöndíjat vissza kell fizetniük. Csökkentették az „ingyenes” felsőfokú szakképzésre, alapképzésre vagy egységes, osztatlan képzésre felvehetők számát is, állami ösztöndíjasként 39 ezren kezdhetik meg szeptembertől tanulmányaikat.

Az idén mintegy 110 ezren jelentkeztek az ősztől induló felsőoktatási képzésekre.

(echotv)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó