Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Újabb közterületekről tiltják ki a dohányzást Romániában

Szerző: Korsós Éva, – 2013-01-04 06:22:30

Januártól tilos rágyújtani a parkokban, illetve az egyetemek, iskolák és kórházak környékén.

Romániában újabb közterületekről tiltják ki a dohányzást. Januártól tilos rágyújtani a parkokban, illetve az egyetemek, iskolák és kórházak környékén. A vendéglők fenntarthatják ugyan dohányzásra kijelölt termeiket, de ha ezekbe kiskorút engednek be, súlyos bírságot kockáztatnak.

Az elkülönített légterű kijelölt helyeken továbbra is szabad dohányozni a romániai vendéglőkben. A 100 négyzetméternél kisebb vendéglők pedig akár dohányzó lokálként is működhetnek. Az új rendelkezés szerint azonban ötezer lejes, vagyis több mint 300 ezer forintnyi bírságot kockáztatnak azok a vendéglők, ahol a dohányzásra kijelölt helyre kiskorút is beengednek.

Egy, a Duna Híradónak nyilatkozó vendéglős azt mondja, inkább családbarát környezetet alakít ki. „Mi a törvény életbe lépése után inkább gyerekeket és családokat fogadunk. Nem baj, ha néhány vendéget veszítünk, amiért nem lehet nálunk dohányozni. Így jobb lesz, tisztaság lesz, és szag sem lesz többé" - magyarázta a vendéglőtulajdonos.

Romániában már egy évtizede kitiltották a dohányzást a zárt közintézményekből. Mostantól a parkokban, az iskolák, kórházak, egyetemek közelében is tilos rágyújtani. Az országban minden negyedik lakos - csaknem ötmillió ember - cigarettázik, veszélyeztetve ezzel nemcsak a saját, hanem nemdohányzó társaik egészséget is. Szakemberek szerint különösen a gyerekek tartoznak a veszélyeztetett, passzív dohányosok kategóriájába. „Egy törvényt, ami történetesen a dohányzásról szól, azt be kell tartani, nyilván ez egy többlépcsős feladat, hiszen tudjuk, hogy számos más területen hozott törvény is érvényes az országban és az alkalmazása nem mindig a legtökéletesebb" – mondta Dr. Ábrám Zoltán, a dohányzáskutatási projekt vezetője.

Az Európai Unióban évente közel 80 ezren halnak meg a passzív dohányzás miatt, éppen ezért az Európai Bizottság szigorította előírásait: mostantól tilos közterületeken cigarettázni az összes tagországban.

(hirado.hu)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó