Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Új miniszterelnököt Japánnak

Szerző: Vörös István, – 2011-04-18 17:08:33

A megkérdezettek több mint kétharmada azt szeretné, ha a az országot március 11-én érő földrengés és cunami utáni újjáépítést egy másik kormányfő irányítaná.


Már nem csak az ellenzék, hanem a közvélemény is vágja a fát Kan Naoto (képen) japán miniszterelnök alatt. A Nikkei üzleti napilap által készített felmérés szerint a megkérdezettek 70 százaléka szeretné a kormányfő távozását, és ugyanennyien állítják azt is, hogy a kormány válasza „elfogadhatatlan” volt arra a katasztrófahelyzetre, amelybe a Fukusima 1 atomerőmű került a március 11-én kitört földrengés és az azt kísérő cunami nyomán.

A felmérésen túl kellemetlen pillanatokban volt része a miniszterelnöknek a parlamentben is, ahol az ellenzéki Liberális Demokrata Párt (LDP) politikusai támadták. Többek között azért a malőrért, hogy ez újságírói kérdésre azt kellett válaszolnia, semmire nem emlékszik abból a kísérletből, amely egy fukusimaihoz hasonló nukleáris baleset szimulált tavaly. „Látjuk, hogy keményen dolgozik és nehéz időket él át. De sokan kérdezik, jó vezető-e. Lehet, hogy ő így gondolja, mások azonban nem” – szólította fel távozásra Kant az ellenzék.

Az üzemeltető TEPCO vállalat vasárnap jelentette be, hogy „reményei szerint” hat vagy kilenc hónap múlva stabilizálhatják a Fukusima 1 reaktorait. A közvélemény tetszését ez sem nyerte el túlságosan – főleg az nem, hogy az atomerőmű körzetéből kitelepítettek visszaáramlása legkorábban fél év múlva kezdőshet. A Mainicsi című napilap Semmilyen konkrétum címmel tudósított a tervről, a Nihon Keizai pénzügyi lap pedig azt írta: A nukleáris menetrend nincs eléggé tekintettel a lakosokra. A közvélemény-kutatási eredmények szerint ugyanakkor a többség támogatja, hogy adóemelésből fedezzék az újjáépítést.

A Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés és a cunami egyébként a legnagyobb kárt okozó természeti katasztrófa a világon; az újjáépítési költségeket 300 milliárd dollárra becsülik. A halottak száma hivatalosan több mint 13 ezer, tízezrek pedig még mindig földönfutóként, átmeneti szállásokon tengődnek.

(nol.hu)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Eladó egy olasz falu!


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó