Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Tovább csökken áram, a gáz és a távfűtés ára

Szerző: Korsós Éva, – 2013-09-06 06:21:18

A 11,1 százalékos rezsicsökkentés a fűtési szezon kezdetétől lép életbe. Ez idén már a harmadik díjcsökkentés. Egy átlagos család évente több mint 100 ezer forintot spórolhat. Szakértők szerint az újabb árcsökkentés hatására tovább mérséklődhet az infláció, így többet érnek majd a nyugdíjak és a fizetések.



Folytatni kell a rezsicsökkentést, erről döntött a Fidesz és a KDNP frakciója - jelentette be Rogán Antal Visegrádon. A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője azt mondta: az újabb rezsicsökkentésre azért van szükség, mert 2002 és 2010 között az inflációt is jóval maghaladó mértékben, 100, illetve 150 százalékkal nőtt a villamos energia és a gáz ára. Hozzátette, most visszaadják az embereknek azt, amit 2010 előtt elvettek tőlük.

Úgy kell meghatározni az idei árváltozás mértékét, hogy elmondható legyen, a tavalyi év decemberi áraihoz képest az idei decemberi árak már húsz százalékkal olcsóbbak, mint tavaly - ennek megfelelően 11,1 százalékos rezsicsökkentés lép életbe a fűtési szezon kezdetétől - közölte a kormánypárti politikus.

A Híradó összeállításából kiderült, hogy idén eddig két lépcsőben összesen 9 szolgáltatás díja csökkent. Januártól 10 százalékkal lett olcsóbb a földgáz, az áram és a távhő, júliustól pedig a vízdíj, a csatorna, a szemétszállítás, a szennyvízszippantás, a PB-gáz és a kéményseprés díja mérséklődött. A számítások szerint a rezsicsökkentéssel egy átlagos család évente 100 ezer forintot is spórolhat.

A kormány annak ellenére tovább csökkenti a díjakat, hogy az Európai Bizottság az eddigi lépések visszavonását kérte. Ezt még június végén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig korábban arról beszélt: Magyarországon az energiaárak még mindig magasabbak, mint a közép-európai átlag, a szolgáltatók pedig ki tudják gazdálkodni az újabb árcsökkentést.

Az infláció már tavasszal jelentősen mérséklődött és júliusban is mindössze 1,8 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbihoz képest. Ebben az elemzők szerint jelentős szerepe volt a rezsicsökkentő intézkedéseknek.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő elmondta, a Fidesz rezsicsökkentést támogató lakossági fórumokat szervez a következő hetekben. Hozzátette: az elmúlt hónapokban sokan támadták a rezsicsökkentést, közéjük sorolta az ellenzéket, multinacionális cégeket és az Európai Uniót.

(hirado)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó