Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

A régió hírei

Történelmi jelentőségű arany a „mi háromszögünkben”

Szerző: Vörös István, koronaradio.hu – 2016-07-27 12:15:00

Történelmi jelentőségű bronzkori leletek kerültek elő a köznyelvben aranyháromszögként emlegetett területről, Kiskőrös közeléből.

Hirdetés

Hirdetés

Ekkora mennyiségben és ilyen állapotban unikumnak számító tárgyakat, ékszereket, ezen belül is aranyékszereket rejtett egy korábban kiaknázatlan régészeti lelőhely, amelynek pontos megnevezését, vélhetően a hír hallatán kedvet kapó kincsvadászokra való tekintettel nem hoztak nyilvánosságra.

A Duna-Tisza közének egyik legnagyobb szenzációszámba menő lelet-együttesének feltárásáról és értékéről, amelyet a helyi mellett komoly országos médiaérdeklődés is övez, a Kecskeméti Katona József Múzeum régészeti koordinátorát, Wilhelm Gábort kérdezte a KORONAfm100.

 

(Fotó: Ujvári Sándor / MTI)

Wilhelm Gábor, a kecskeméti múzeum régésze kitért arra is, hogy az eddigi hasonló kutatások során kevés, a kiskőrösihez hasonló mennyiségű fénytárgy került elő.

Megjegyezte, hogy az amatőr szerencsevadászoknak nem érdemes felpakolni az ásót és a fémkeresőt, a feltárások területére ugyanis gondosan ügyelnek az arra gazdálkodók és az illetékes önkormányzat is.

 

(Fotó: Ujvári Sándor / MTI)

A kiskőrösi feltárások témájával részletesen foglalkozunk jövő heti Turmix című térségi magazinunkban!

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó