Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Több mint kétszázan haltak meg eddig az idén az utakon

Szerző: Korsós Éva, – 2011-06-08 13:15:50

Több mint kétszázan haltak meg az utakon eddig az idén közlekedési balesetben, ugyanakkor mind a halálos balesetek, mind összességében a közlekedési balesetek száma alacsonyabb volt a tavalyinál az év első öt hónapjában – erről Kiss Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) autópálya-felügyeleti és baleset-megelőzési osztályának vezetője beszélt szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A rendőrség által összegyűjtött előzetes – azaz a balesetet követő 24 órás helyzetnek megfelelő - adatok szerint 2011. január 1. és május 31. között 5.592 személyi sérüléses közúti baleset történt, míg tavaly az év első öt hónapjában ez a szám 5.659 volt. A két időszakot összehasonlítva a halálos balesetek száma 15 százalékkal, 231-ről 196-ra csökkent, a balesetekben tavaly május végéig 255-en vesztették életüket, az idén 212-en.     Jelentősen csökkent az ittasan okozott balesetek száma is, a tavalyi 643-mal szemben az idén május 31-ig 484 ilyen baleset történt.

    Nem változott azonban a főbb baleseti okok aránya: továbbra is a gyorshajtás miatt történik a legtöbb baleset, ezt követi az elsőbbségadási jog megsértése, majd a kanyarodási szabályok megszegése. A közúti balesetek túlnyomó részét a személyautó-vezetők okozták, második helyre azonban a kerékpárosok kerültek. Utóbbiakkal kapcsolatban az osztályvezető megjegyezte, hogy még mindig sokan ülnek ittasan kerékpárra, s a statisztika azt bizonyítja: ezen a területen még van mit tenniük.

Arra a kérdésre válaszolva, minek köszönhető az, hogy folyamatosan javul a baleseti statisztika, Kiss Csaba azt mondta: a 2008 óta történt jogszabályi változások és szigorítások révén a járművezetők többsége belátta, hogy másra is lehet költeni azt a pénzt, amit a szabályszegésért kiszabhatnak rájuk. Hozzátette: szerinte ennek köszönhető, hogy például az autópályákon sem látni annyi "őrült autóst", mint korábban.

 Kiss Csaba arról is beszélt, hogy még az idén 400 elektronikus alkoholszonda beszerzését tervezi a rendőrség, a közbeszerzési eljárás folyamatban van. Az MTI kérdésére kifejtette: ezek a készülékek már a bíróság előtt is hitelesített adatokat mutatnak, a kézi berendezésekkel a járőrautókat fogják felszerelni.

Kitért arra, hogy júliustól emelkednek a közlekedési szabályszegések büntetési tételei, de erről a későbbiekben tájékoztatják részletesen a közvéleményt, mivel bizonyos részletszabályok megalkotása még folyamatban van.

(MTI)


A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó