Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

A régió hírei

Tízmillió forintból emlékszik tragédiájára a hajósi svábság

Szerző: Vörös István, koronaradio.hu – 2016-09-12 11:20:00

A hajósi és a helyi nemzetiségi önkormányzat a Hajósi Barokk Kastélyban tartott sajtótájékoztatón mutatta be, hogy miképp emlékeznek majd a városban a háború után Szovjetunióba kényszermunkára hurcolt, valamint a kitelepített svábok tragédiájára.

Hirdetés

Hirdetés

Mint elhangzott, az önkormányzat 8 millió forintot nyert vándorkiállítás, emlékkötet megjelentetésére, míg a német nemzetiségi önkormányzat 2 millió 800 ezer forintot emlékmű és nemzetközi tudományos konferencia megszervezésére, valamint rendhagyó történelemórák megtartására a Gulág emlékév pályázatán.

Hajagos Csaba történész muzeológus, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának megbízott tudományos kutatója interjúkat is készített a hajósi túlélőkkel, amelyek olvashatóak lesznek a többek között általa is szerkesztett, „A hajósi sváb parasztság története 1938-54 között” című, novemberben megjelenő dupla-kötetben.

A pénteki tájékoztatón szólt a Gulág emlékév kiírásairól, valamint arról, ezek közül melyekben született hajósi támogatás.

 

Az ugyancsak pályázati nyertes Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, Szauter Terézia a múlt ismeretének fontosságát hangsúlyozta a pénteki sajtótájékoztatón.

Ezért választották pályázatuk vezérgondolatának az „emlékezés és emlékeztetést”.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó