Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

A régió hírei

Tényleg Asztrik: konferencián bizonyították

Szerző: Vörös István, koronaradio.hu – 2014-04-24 12:52:40

Egyháztörténeti, helytörténeti és kulturális szempontból egyaránt szenzációbombaként robbant a köztudatba a hír, miszerint a kalocsai Főszékesegyházban folyó régészeti és helyreállítási munkálatok során bizonyossá vált, hogy a templom kriptájában Asztrik érsek földi maradványai nyugszanak.

A tévesen Győr nembeli Saulnak tulajdonított sírban talált relikviák vizsgálati eredményeit, amelyek alátámasztják, hogy a koronahozó első kalocsai érsek csontjaira bukkantak, egy nagyszabású előadássorozaton prezentálták szerdán Kalocsán, a Katona István-házban.

A szakértők között megszólalt a kormeghatározást végző debreceni Hertelendi Ede Környezetanalitika Laboratórium egyik vezetője, Molnár Mihály, aki az érseki ujjcsontokból végzett vizsgálatot ismertette.

Az Asztriknak tulajdonított, nemrég beazonosított relikviákat bemutató konferencián nagy hangsúlyt kaptak az érseki sírban talált mellékletek is. Ezek ugyancsak azt támasztják alá, hogy a leletek Asztrik korabeliek – jelentette ki Buzás Gergely régész, a visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó