Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Tarlós módosíttatná a szmogriadóra vonatkozó rendeletet

Szerző: Bneu Edina, – 2011-11-08 11:47:14

Még novemberben kezdeményezheti a szmogriadóra vonatkozó rendelet módosítását a főpolgármester a fővárosi közgyűlésben - tudta meg az InfoRádió. Tarlós István korábban belső vizsgálatot indított annak kiderítésére, ki a felelős a szmogriadó riasztási fokozatának félreérthető bevezetéséért.


Kivizsgáltatja a főpolgármester, ki a felelős azért, hogy a múlt pénteken rosszul hirdették ki a szmogriadó riasztási fokozatát a fővárosban. A Főpolgármesteri Hivatal péntek hajnalban jelezte: mivel a levegő szennyezettségének mértéke indokolttá tette, Tarlós István elrendelte a riasztást. A közlemény szerint emiatt a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek már pénteken reggel sem hajthattak be a belvárosba.

Azért, hogy a korlátozásnak érvényt szerezzenek, a rendőrök pénteken fokozott ellenőrzésbe kezdtek: 32 sofőrre összesen 172 ezer forintnyi bírságot szabtak ki.

Még pénteken kiderült azonban, hogy a hivatal a saját rendeletét szegte meg: aszerint ugyanis az korlátozó intézkedések a riasztási fokozat kihirdetése esetében nem azonnali hatállyal, hanem a követő napon, reggel 6 órától lépnek életbe. A Fővárosi Önkormányzat környezetvédelmi osztályának vezetője, Molnár Zsolt akkor közölte: újraértelmezték a jogszabályt, így visszavonták a néhány órával korábban kiadott járműkorlátozást.

A megbüntetett autósoknak így nem kell befizetniük a bírságot, erről levélben értesítik majd őket - mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Horváth Katalin Fanni.

A főpolgármester jelenleg New Yorkban tárgyal, várhatóan jövő héten érkezik vissza Budapestre. Az InfoRádió úgy tudja, hogy Tarlós István még ebben a hónapban kezdeményezni fogja a szmogriadóra vonatkozó rendelet módosítását a fővárosi közgyűlésben.

Szmogriadót bejelenteni, és amiatt korlátozó intézkedéseket bevezetni csak azokon a településen lehet, ahol az önkormányzatnak van - helyi rendeletben meghatározott - szmogriadóterve. Azt, hogy mely településeknek kötelező ilyet tervet készíteniük, számos szempont alapján írják elő, ilyen a többi között az ott élők száma is. Magyarországon több település rendelkezik szmogriadótervvel, mint amennyinek feltétlenül kötelező lenne.

(Inforadio)

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó