Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Tárgyalhatunk az IMF-el

Szerző: Bneu Edina, – 2012-04-25 14:17:19

Készen áll az Európai Bizottság arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal egy elővigyázatossági hitelkeretről - jelentette be a testület szóvivője szerdán Brüsszelben. A hírre erősödni kezdett a forint és szárnyal a tőzsde.


Az uniós javaslattevő-végrehajtó testület szerdai ülésén úgy ítélték meg, hogy Magyarország "elégséges lépést tett és kötelezettséget vállalt" ahhoz, hogy elinduljanak a hivatalos tárgyalások - derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

A tárgyalások megkezdésének várható időpontjáról Olivier Bailly szóvivő egyelőre nem tudott felvilágosítással szolgálni: mint mondta, először egyeztetni kell az érintettekkel, köztük a frankfurti székhelyű Európai Központi Bankkal. Azt, hogy a célul kitűzött pénzügyi megállapodás mekkora összegről szóljon, majd a tárgyalások során kell tisztázni, erre nézve az uniós végrehajtó testület a mostani ülésen semmilyen értelemben nem foglalt állást - tette hozzá.

Az Európai Bizottság nyugtázta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök - José Manuel Barroso bizottsági elnökkel folytatott keddi brüsszeli megbeszélése során - megerősítette a szükséges magyar jogszabály-változtatási kötelezettségvállalásokat. Ezek a vállalások az uniós joggal való összhang megteremtését célozzák mindazokban a kérdésekben, amelyek jelentőséggel bírnak a szilárd és független jogi környezet megléte szempontjából - áll az uniós végrehajtó testület közleményében, amely szerint e jogi környezet kulcsfontosságú a befektetői bizalom szempontjából, az pedig befolyással van a makrogazdasági stabilitásra.

A pénzügyi tárgyalások megkezdésének előfeltételeként Brüsszelben korábban rendszeresen megemlítették, hogy biztosítani kell a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. E kérdésben az Európai Bizottság januárban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Most, mint azt az uniós végrehajtó testület közölte, a brüsszeli kifogásokra adott magyar válaszok nyomán a testület úgy döntött: kész lezárni ebben az ügyben a kötelezettségszegési eljárást.

Olivier Bailly elmondta: e lezárás akkor fog megtörténni, ha Magyarországon a parlament elfogadja mindazokat a törvénymódosításokat, amelyek tervezetét a magyar kormányzat szövegszerűen előzetesen eljuttatta Brüsszelbe. A tényleges lezáráshoz már nem lesz szükség újabb testületi döntésre, hanem elég az, ha Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök megállapítja, hogy a szükséges törvénymódosítások magyar részről megtörténtek.

A magyar kormány arra is kötelezte magát - olvasható a bizottsági közleményben -, hogy tovább folytatja a konzultációkat az Európai Központi Bankkal a még nyitott kérdésekben.

Két héten belül Magyarországon lehet az IMF/EU-küldöttség

Akár két héten belül Magyarországra utazhat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU tárgyalóküldöttsége, miután az Európai Bizottság szerdán szabad utat adott a finanszírozási csomagról szóló tárgyalások megkezdéshez, de továbbra is megvan annak a kockázata, hogy a tárgyalási folyamat elhúzódik - vélekedtek a brüsszeli döntés szerdai bejelentése után londoni felzárkózó piaci elemzők.

A döntés után valószínűleg "máris megy a telefonhívás Washingtonba", s az IMF és az EU tárgyalói feltehetően a következő két hétben Budapestre utaznak - fogalmazott kommentárjában Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója.

Közölte ugyanakkor azt is: az RBS hosszú tárgyalássorozatra számít, tekintettel "az eddig történtekre", és arra, hogy valószínűleg a tárgyalások során is felmerülnek vitás kérdések.

Az RBS vezető londoni elemzője óvatosan ítélte meg a tárgyalások lehetséges kimenetelét is, kiemelve azt a véleményét, hogy a valutaalap és az EU először esetleg "túl sokat követel" majd, és emiatt elképzelhető, hogy a kormány további időnyerésre rendezkedik be.

Meredek erősödésben a forint

A forint 292-es euró jegyzés alatt tartózkodott a délelőtt folyamán, majd a bejelentésre a jegyzés 290 alá erősödött. Fél egykor az eurót már 288, 95 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben.

Hétfőn délután az eurót még 299 forint felett, 300 közelében jegyezték. A forint azóta közel három és fél százalékkal erősödött. A szerdán elért árfolyamon az idén február végén jegyezték utoljára a forintot.

A svájci frankot 240,42 forinton jegyezték fél egy után az előző délutáni 245,00 forinttal szemben, a dollár árfolyama szerda délben 218,53 forint a kedd délutáni 222,80 forinttal szemben, a jent pedig 2,6919 forinton jegyzik 2,7179 forint helyett.

MTI

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó