Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Sztankay Istvánt a nemzet színészének választották

Szerző: Korsós Éva, – 2012-01-25 08:21:36

Sztankay István színművészt választották meg kedden a nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Garas Dezső helyére - közölte a Nemzeti Színház.

A Nemzet Színésze címet viselő művészek döntöttek arról, hogy a december 30-án elhunyt Garas Dezső helyére Sztankay István kerül a testületbe.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

A cím halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

Sztankay István 1936-ban született, 1961-ben szerzett diplomát a Színművészeti Főiskolán.

Színészi pályáját Miskolcon kezdte, majd játszott a Nemzeti Színházban, illetve a Madách Színházban, 20 éve a József Attila színház társulatának tagja.

A közönség számos jelentős színházi alakítása mellett csaknem nyolcvan tévé- illetve játékfilmben láthatta, egyik legkedveltebb alakítása a Bors című tévéfilm sorozat főhősének megformálása volt. Sztankay Istvánnak kétszer ítélték oda a Jászai Mari-díjat, 1998-ban kapta meg a Kossuth-díjat, és a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is kitüntették.

(inforadio)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó