Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Szombaton újabb forduló következik

Szerző: Korsós Éva, – 2012-11-14 06:46:52

Pedagógus-szakszervezetekkel tárgyalt tegnap Balog Zoltán, az egyeztetést szombaton folytatják.

Pozitív hangvételűnek értékelte Balog Zoltán a pedagógus-szakszervezetekkel folytatott tegnap délutáni tárgyalását, amelyet a kormány és a pedagógus-sztrájkbizottság szombaton folytat.

Balog Zoltán jelezte, nem közeledtek az álláspontok arról a követelésről, hogy ne vezessék be januártól az új rendszert. A tárcavezető szerint szükséges a folyamat gyors levezénylése. Úgy vélte, az életpálya és a béremelés ügyében nem egymással, hanem az Európai Unióval van vitájuk, hiszen az unió kéri az e célra elkülönített összeg zárolását.

Mint fogalmazott, a pedagógusok lesznek az elsők, akiknek a béremelésére fordítják azokat az összegeket, amelyeket a jövő évi költségvetésben szeretnének látni. Balog egyúttal azt kérte, a békét, amely ma az iskolákban uralkodik, próbálják megőrizni.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint nagyon kemény, de konstruktív megbeszélésen vannak túl. Az érdekvédelmi vezető közölte, követeléseik világosak és nyilvánvalók: továbbra is azt szeretnék, hogy a közoktatási intézmények állami fenntartásba vétele ne történjék meg január elsejével. Ugyanakkor az Országgyűlés előtt fekvő, az átadás-átvételt szabályozó törvényjavaslathoz konkrét módosító javaslatokat küldenek csütörtökig a szakállamtitkárságnak.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az esetleges sztrájkot firtató kérdésre úgy reagált, azért ültek le tárgyalni, hogy a sztrájkot elkerüljék. Hozzátette, amíg van lehetőség az egyezségre, addig nem gondolkodnak munkabeszüntetésben, noha annak lehetősége fennáll. Balog Zoltán erre úgy reagált, hogy nincs sztrájkkészültség. Ezt jelzi szerinte, hogy pluszmunkát vállalva szombaton is dolgozni fognak: azaz tárgyalnak.

(echotv)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó