Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Szlovénia jég alatt, 200 ezren áram nélkül

Szerző: Korsós Éva, MTI – 2014-02-02 16:24:55

Jeges idő sújtja továbbra is Szlovéniát, súlyosbodik az áramellátási helyzet: országszerte sok tízezer háztartás, mintegy 200 ezer ember van áram nélkül.

Az ország, amely már minden rendelkezésére álló, segíteni képes belső erőt bevetett, most majd szomszédjaihoz fordul segítségért. Az utakat fedő tükörjég jelentősen akadályozza a közlekedést.

Gyakorlatilag az egész ország jég alatt van, az elektromos vezetékekben keletkezett károk hatalmasak. Roman Jakic védelmi miniszter adatai szerint összesen 88 ezer háztartásban, a szlovén háztartások tíz százalékában nincs villany. "Mindent bevetettünk: a polgári védelmet, a tűzoltóságot, a hadsereget. Szlovénia a szomszédos országokhoz fog segítségért fordulni" - írta vasárnap délelőtti Twitter-üzenetében Jakic.

A védelmi miniszter Alenka Bratusek kormányfővel a kemény tél által leginkább sújtott két városba, a délnyugati Postojnába és Pivkába látogatott el vasárnap. Abban a térségben péntek óta súlyos gondok vannak az áramellátással, az vagy igen korlátozott, vagy megszakadt. A hadsereg szombat óta hordozható aggregátorokkal igyekszik ott segíteni, de azokból nincs elég.

Az ország más részeiből is érkeznek hírek áramkimaradások miatti rendkívüli intézkedésekről. A főváros, Ljubljana körüli településeken 30 ezer háztartásban nincs áram az ottani szolgáltató szerint, északkeleten pedig körülbelül 12 ezer háztartás van villany nélkül. Hasonlókról számol be a média északon és délen is.

A meteorológiai szolgálat szerint az egész országban eső esett - a fagypont alatti hőmérsékletek ellenére. A tükörjég sok helyütt akadályozza a közlekedést. Sok regionális és helyi utat lezártak, a vasúti közlekedés csaknem teljesen összeomlott. A főváros és a tengerpart (Ljubljana-Koper), valamint a főváros és Ausztria (Ljubljana-Jesenice) közötti vasúti forgalom szünetel a jég és a kidőlő fák miatt.

A miniszterelnök vasárnap azt hangoztatta, még sohasem találkozott ilyen nagy területre kiterjedő áramkimaradással. Bratusek elmondása szerint a szlovén kormány már kért is segítséget, hordozható aggregátorokra lenne most a legnagyobb szükség.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó