Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Szíriai aktákat szivárogtat ki a WikiLeaks

Szerző: Bneu Edina, – 2012-07-06 09:38:01

A honlap a szíriai politikai elit több mint kétmillió, 2006 augusztusa és 2012 márciusa között írt e-mailjét teszi közzé.


Szíriai politikai személyiségek, vezető tisztségviselők, illetve vállalatok több mint kétmillió e-mailjének közzétételét kezdi meg a WikiLeaks.

Sarah Harrison, a korábban több százezer amerikai diplomáciai sürgönyt kiszivárogtató internetes oldal szóvivője csütörtökön egy londoni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szóban forgó elektronikus leveleket 2006 augusztusa és 2012 márciusa között írták.

A szóban forgó akták között találni egyebek mellett az uralkodó Baasz párt vezető politikusainak bizalmas levelezését és a szíriai minisztériumok külföldi pénzügyi tranzakcióit rögzítő dokumentumokat is.

"Ezek a dokumentumok kínosak Szíria számára, de ugyanúgy kínosak Szíria ellenlábasai számára is" - magyarázta egy közleményben a jelenleg Ecuador londoni képviseletén tartózkodó Julian Assange, a WikiLeaks alapítója. "Ez segít nekünk abban, hogy ne csak bíráljuk egyik vagy másik csoportot, hanem megértsük az érdekeiket, tetteiket, gondolataikat" - hangsúlyozta Assange, hozzátéve, hogy a konfliktus megoldásához annak megértésén keresztül vezet az út.

A honlap közlése szerint a "Szíria-akták" rávilágítanak a szíriai kormány és gazdaság belső működésére, és azt is felfedik, hogy amit a Nyugat és a nyugati vállalatok mondanak és csinálnak, az két külön dolog.

A szíriai ellenzék és a nyugati kormányok állítása szerint a lassan 16 hónapja tartó konfliktus a rezsim erőszakos fellépése nyomán már 15 ezer halálos áldozatot követelt. A Bassár el-Aszad vezette kormány azonban a terrorista csoportok számlájára írja a vérontást.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó