Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Moszkvában tanácskoznak a világ médiavezetői

Szerző: Bneu Edina, – 2012-07-06 09:36:42

A sajtónak függetlennek kell lennie, és a köz érdekeit kell szolgálnia - hangsúlyozta csütörtökön Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő a világ legfontosabb médiavezetői előtt, akik háromnapos tanácskozásra gyűltek össze Moszkvában.


A Globális média: válasz a XXI. század kihívásaira című tanácskozáson 103 ország 213 sajtóorgánumának 300 képviselője vesz részt. A moszkvai nemzetközi kereskedelmi központban együtt vannak most az orosz és a nemzetközi "médiamogulok", a sajtót irányító politikai döntéshozók, üzletemberek, a világ vezető hírügynökségeinek, televíziós társaságainak első emberei.

Vlagyimir Putyin orosz államfő is üdvözölte a résztvevőket, felhívta figyelmet, hogy a tömegtájékoztatási eszközök birtokában lévő információ befolyásolja a világpolitika és a gazdaság jelenét és jövőjét. 

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár videóüzenetében megemlékezett arról a körülbelül ötszáz újságíróról, akik munkas közben haltak meg. Hangsúlyozta, hogy a kormányoknak mindent meg kell tenniük a sajtó munkatársainak védelmében. Ban Ki Mun üzenetének különleges jelentősége van Oroszországban, ahol több újságírót öltek meg, köztük Anna Politkovszkaját, a Novaja Gazeta ellenzéki lap munkatársát.

Az orosz politikai vezetőket Szergej Nariskin, a duma elnöke képviselte. Beszédében azt fejtegette, hogy a hagyományos sajtónak mielőbb meg kell találnia az őt megillető helyét az információs térségben. Szerinte erre azért is szükség van - fogalmazott -, hogy ne uralkodjon el a káosz, és megvédjék a társadalmat "a manipulációtól és a szakma tisztességtelen tagjaitól, akik okosan, de korántsem jó célokra használják az új médiaeszközöket".

Ez a mostani a második ilyen témájú fórum, az elsőt 2009-ben a világ kilenc vezető médiaszervezete hívta életre. Közöttük van a vendéglátó orosz ITAR-TASZSZ, a londoni székhelyű Reuters, az amerikai Associated Press és a Google is. Az arab világ legjobban értesült televíziója, az al-Dzsazíra és a tekintélyes New York Times a média-csúcstalálkozó elnökségébe 2010-ben, illetve 2011-ben lépett be.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó