Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Sok a kérdés a népszámlálási kérdőívek körül

Szerző: Bneu Edina, – 2011-09-29 08:52:27

A Központi Statisztikai Hivatalt már a kérdőívek kézbesítésének első napján csaknem 1500-an hívták.


A legtöbben azt nem tudták, hogy hol kell kitölteniük a kérdőívet, mert nem ott laknak, ahová be vannak jelentve. Sokan érdeklődtek arról is, hogy egyáltalán be kell-e engedni a lakásba a kérdezőbiztost. A kérdőíveket péntekig viszik ki a lakcímekre számlálóbiztosok, először minden lakcímre csak egyet.

Bősze Valéria számlálóbiztos szerint az egyik leggyakoribb probléma, hogy nem tudnak bejutni az épületekbe. Ilyen esetekben többször is visszamennek a biztosok. Próbálnak mindenkit meggyőzni, hogy a népszámlálás teljesen anoním. "Amikor azt mondom, hogy nem kérek semmiféle dokumentumot és nem győződöm meg a bizonyosságáról, hogy annak amit ő mond az úgy van-e, még akkor sem ha látom, hogy nem teljesen kóser a dolog, akkor megnyugszik és azt mondja, hogy jó rendben van a dolog" - nyilatkozta a Duna TV Híradójának Bősze Valéria. A számlálóbiztos nem ellenőrzi, hogy ki és milyen jogcímen lakik egy lakásban, csak azt, hogy ott mennyien laknak.

A KSH Call-centerében megállás nélkül csörögnek a telefonok. Csak tegnap 1400 hívásuk volt. A telefonálók többsége amiatt érdeklődik, hogy mi a teendő, ha máshol laknak, mint ahol dolgoznak. A kitöltés szempontjából az a fontos, hogy hol élnek életvitelszerűen. Sokan kérdezték azt is, hogy egyáltalán be kell-e engednie a számlálóbiztosokat a lakásba, erre azonban nincs szükség. Az emberek a kapuban, ajtóban is kitölthetik a kérdőívet vagy saját maguk papíron, elkérik a kérdőívet, kitöltik és visszaadják a számlálóbiztosnak.

A lakás kérdőíven található egy azonosító és internetes belépési kód. Ezzel a kóddal lehet az internetes kérdőívet kitölteni. Erről a program igazolást ad a végén. A becsöngető számlálóbiztosnak elég ezt megmondani, mert ez később ellenőrizhető.

A lakcím és a személyi kérdőívek kitöltése is kötelező. Ha valaki mégsem tenne ennek eleget, az ellen a helyi jegyző szabálysértési eljárást indíthat, és akár ötvenezer forint pénzbírsággal is súlythatják. Az előző népszámlálásokor 10 ilyen eset történt.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó