Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Schulz nem elégedett a költségvetési fegyelemről szóló tervezettel

Szerző: Bneu Edina, – 2012-01-30 12:46:51

Sem Donald Tusk lengyel miniszterelnök, sem Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke nem mutatkozott maradéktalanul elégedettnek az egyebek között a költségvetési fegyelem fokozásáról szóló európai uniós szerződés tervezetével kettejük hétfő délelőtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.



A két politikus azt megelőzően találkozott, hogy délután az EU-tagországok vezetői csúcstalálkozót tartanak, amelynek egyik célja a szóban forgó (régebben pénzügyi paktumként emlegetett) szerződés szövegéről szóló megállapodás.
Tusk elmondta, hogy jelenlegi formájában lengyel részről nem tudják elfogadni a szöveget, mert azt egyfelől nem tartják eléggé ambiciózusnak, másfelől fontosnak tartják, hogy a döntéshozatal megmaradjon uniós keretekben, és ne szűküljön le az euróövezet országainak körére.
Lengyelország már korábban jelezte: ragaszkodik ahhoz, hogy a mostani szerződésben foglaltakhoz kapcsolódó döntésekbe azokat az uniós tagállamokat is vonják be, amelyek egyelőre nem euróövezeti tagok, de aláírásukkal csatlakoznak a szerződéshez. Egyes euróövezeti országok ugyanakkor egyelőre nem szeretnék, ha a zónán kívüliek teljes körű részvételt élveznének a zónára vonatkozó ügyek eldöntésekor.
Tusk mindazonáltal leszögezte, hogy a szerződés céljaival egyetértenek, beleértve a költségvetési fegyelem kiterjesztését és a gazdasági növekedés további ösztönzését is.
Schulz EP-elnök elmondta, hogy az uniós képviselőtestületnek is vannak fenntartásai a jelenlegi szövegváltozatot illetően. Ő is hangsúlyozta annak fontosságát, hogy elkerüljék bármifajta megosztottság kialakulását az unióban.
Mint mondta, emellett nem tartják eléggé kiegyensúlyozottnak a szöveget, mert bár egyetértenek azzal, hogy a takarékoskodás és a fegyelem elkerülhetetlen, szerintük kellően ki kellene domborítani a növekedés és a szociális összetartozás fontosságát is.
Az EP emellett azt is fontosnak tartja, hogy a szerződés kidolgozásával és végrehajtásával kapcsolatos munkába a képviselőtestületet is a lehető legteljesebb mértékben bevonják.
Schulz a sajtótájékoztatón méltatta, hogy Tusk az egyik első vendége volt EP-elnöki minőségében, a lengyel miniszterelnök pedig meggyőződését fejezte ki, hogy az elnöki székben honfitársát, Jerzy Buzeket követő német szocialista politikus is ugyanúgy a közösségi szellem maradéktalan szem előtt tartásával irányítja majd az uniós parlamentet, mint elődje.
(MTI)


A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó