Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Razzia kezdődik a magyar utakon

Szerző: Korsós Éva, forrás:inforadio – 2017-11-08 06:15:08

Szerdától összehangolt akcióban ellenőrzik a közlekedési hatóságok szakemberei a személyautókat és az autóbuszokat.

A közlekedési hatóság a közúti akciójában azt ellenőrzi, hogy a járművek fel vannak-e készítve a téli időjárási körülményekre – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, hozzátéve: elsősorban a személygépkocsikat és az autóbuszokat vizsgálják.

„A téli időjárási körülmények elsősorban a hőmérséklet- és a látási viszonyok megváltozásából erednek, ezért a kollégák vizsgálják a gumiabroncsok állapotát. Időszerű téli abroncsra váltani.

Felhívják az autóvezetők figyelmét arra, hogy problémákat okozhat, ha a különböző folyadékok - ablakmosó-, motorhűtő - nem a téli üzemnek megfelelő.”

Mikulás Róbert hozzátette, ellenőrzik továbbá az ablaktörlő működését és az ablaktörlő-lapátok állapotát, valamint a világítást is. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője hangsúlyozta, a fő cél a figyelemfelhívás: a megváltozott viszonyok miatt érdemes jobban odafigyelni az autókra.

„A téligumi-használat csak a fővárosi taxik számára kötelező, ugyanakkor ajánlott, mert rendkívüli módon befolyásolja a közlekedés biztonságát. Nyári abronccsal a fékút a többszörösére is nőhet. Mások a tapadási tulajdonsága.”

Az autóbuszok ellenőrzésekor a téli átálláson túl megvizsgálják a jármű mentést segítő biztonsági berendezéseit, felszereléseit – tette hozzá Mikulás Róbert.

„Ilyenek a tűzoltókészülékek, az üvegtörő kalapácsok és ellenőrizzük a vészkijáratok megjelölését és megfelelő működését.”

Nem a büntetés a cél – hangsúlyozta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, hozzátéve, ha olyan műszaki hiányosságot találnak, ami miatt a járművet közúti közlekedésre alkalmatlannak találják, a forgalmi engedélyt érvénytelenítik, illetve soronkívüli műszaki vizsgálatra rendelik a járművet.

„Figyelemfelhívás a cél. Ennek ellenére az ellenőrök találhatnak olyan szabálytalanságot, amelynek lehetnek jogi következményei.”

Az országos, összehangolt akció szerdától péntekig tart.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó