Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Publicisztika: majd 100 forinttal drágul a cigi, de főzhetsz páleszt

Szerző: Gábor János, – 2011-12-03 13:24:34

Pálinkázni lehet
Háború a dohányosok ellen?

A kormánynak az elmúlt egy évben nem egy társadalmi csoportot sikerült magára haragítania az alacsonyabb keresetűektől a magánnyugdíjpénztár-tagokon át a rokkantnyugdíjasokig. A dohányzás visszaszorítására tett intézkedések elvileg jót tehetnek a magyar társadalom egészségügyi állapotának, de ezt érdemes lenne valamiféleképpen kommunikálnia is a kormánynak, mert különben könnyen azt érezheti ez a nem is jelentéktelen kisebbség, hogy csak szívatják. Azt meg senki nem szereti.

Örök aduász a kormány kezében az alkohol és a dohánytermékek jövedéki adójának emelése, ha szorult helyzetbe kerül a költségvetés. Ha megfigyeljük, az emelések sosem – vagy talán most először – olyan mértékűek, hogy érdemes lenne elgondolkodni a leszokáson vagy akár a fogyasztás visszafogásán, magyarán mondva többnyire azt érik el, hogy drágábban vásárlunk majd ugyanannyit, az állam bevételei pedig növekednek. 2012-től egy doboz cigaretta ára mintegy ötödével-hatodával, csomagonként 87 forinttal lesz drágább, és persze növekszik az alkohol után fizetett sarc mennyisége is.



Az ellenzéknek ilyenkor egyetlen lehetősége, hogy csöndben marad, és nem szavazza meg az áremeléseket, amint ugyanis valaki – bárki – ezek ellen merne szólni, egy kormánypárti képviselő könnyen ráfoghatja, hogy az alkoholizmus és az egészségtelen életmód mellett érvel, pedig dehogy. Azonban erre nem lehet Szijjártó Péterként rákontrázni, hogy hatására kevesebb marad a családok kasszájában, és lassan már tanszerre és élelemre se lesz pénz. Egyébként tényleg szomorú, hogy vannak, akiknek bizonyos létszükségnél is többet jelent a függőségük, de egy kormánynak a realitás talaján kell állnia, és nem várhatja, hogy az emberek varázsütésre megváltoznak. Különösen akkor nem, ha nem is ez a célja.

Ha valóban az egészségünkről lenne ugyanis szó, azt a kormánynak minimum kötelessége lenne mondani. A dohánytermékek áremelése körül azonban akkora a csönd, mint egy osztálykiránduláson, ha a focizó kisfiúk berúgják az osztályfőnök szállásának ablakát. Ami egy részről érthető is, hiszen a Fidesztől sem várhatjuk, hogy saját népszerűtlen intézkedéseit reklámozza, másrészt mégsem: hiszen ha valóban az egészséges életmód népszerűsítése lenne a cél, akkor azt talán érdemes tényleg népszerűsíteni.



Itt azonban mintha direkt a dohányosok ellen viselnének háborút. Először is betiltják a kocsmai dohányzást, ami az egyetlen hely, ahol egy dohányos igazán nehezen tudja nélkülözni a cigarettát (hiszen alkoholt is fogyaszt mellé, kocsmába pedig amúgy sem azért jár senki, hogy egészségesebb legyen). Mindez persze érthető, Európában gyakorlat is, de hogy ezzel párhuzamosan állami monopóliumba is kerüljön a cigaretta-eladás (árgus szemmel figyeljük, melyik cég kapja majd meg az óriási hasznot hozó koncessziót), az tényleg nonszensz. Nem elég tehát, hogy drágul a cigaretta, lényegesen kevesebb helyen is lehet majd kapni, ha a parlament elfogadja a vonatkozó törvényjavaslatot, márpedig fideszes indítványokkal többnyire ez szokott történni. Ez pedig nagyon úgy néz ki, mintha a kormány direkt szívatná a dohányosokat, pedig lehet, hogy nem.

Ez utóbbi vélekedést csakis úgy lehetne megerősíteni, ha a kormány politikusai kiállnának, vagy legalább kommunikációs szakemberei terveznének egy kellemes, államilag támogatott kampányt a dohányzás káros hatásairól, volt már ilyen, és megpróbálnák elmagyarázni az embereknek, hogy igen, azért tesszük nehezebbé a hozzájutást a dohánytermékekhez, mert az akarjuk, hogy minél többen leszokjanak. Ezt a szemléletmódot is ugyanolyan nehéz lenne ellenzéki oldalról támadni, mintha sunnyogva emelik a jövedéki adót.



Persze sokan vannak, akik nem szeretik, ha megmondják nekik, mit és hogyan csináljanak, de ha a józan és nemdohányos társadalom megteremtése a Fidesz célja, azzal meglehetősen nehéz vitatkozni. Apropó, ezekbe a célokba nem igazán illeszkedik a házi pálinka- és sörfőzés engedélyezése, de részleteken állítólag nem szabad fennakadni, már csak azért sem, mert a végén még arra a következtetésre juthatunk, hogy igenis klasszikus megszorításokról van szó, és arról meg pont a Fidesz tanította meg nekünk, hogy rossz. Még ellenzékből.

sabater - ma.hu
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó