Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Zene, koncert, klip

Pörögtek a retró-sztárok Budapesten (fotók és videó)

Szerző: Vörös István, – 2010-10-03 14:54:30

Október 2-án, szombat este három órán át bulizhatott a több ezer fős közönség a pesti Papp László Sportarénában a nyolcvanas évek nemzetközi sztárjaival, akik olyan slágereket "gyártottak", melyek a mai napig ott szerepelnek valamennyi rádió, így a Korona FM100 zenetárában is.


Nik Kershaw

A Here & Now, azaz "Itt és most" névre keresztelt koncertsorozat történetéről korábban már beszámoltunk, most lássuk, hogyan működött mindez Budapesten!


Rick Astley

Mielőtt rátérnénk a zenei élményekre, ki kell, hogy emeljük a szervezői kreativitást. Az idei koncertszezon Budapesten ugyanis csaknem finanszírozhatatlan volt, ha valaki legalább egy-két színvonalas produkció meglátogatását tervezte. Nem is olyan régen itt járt ugyanis Elton John, a Here & Now előtt még Katy Perryvel tombolt az aréna tömege, szombaton jött a nyolcvanas évek időutazása, és nemsokára érkezik Lady Gaga és Sting is.


Paul Young

Így érthető, hogy az aréna nem volt telt házas szombaton, viszont a szervezők rendkívül ízlésesen hidalták át ezt a problémát. Az üresen maradt székeket ugyanis tömbösítették és elfüggönyözték, a színpadot pedig a zsúfolásig megtelt ülőpáholyok felé fordították.
A fellépőknek így nem volt okuk panaszra, hiszen zsúfolásig telt szektorokat és nem kevésbé megtöltött küzdőteret láthattak maguk előtt, akik az első taktustól az utolsóig együtt tomboltak velük.


Kim Wilde

Elsőként Nik Kershaw lépett a deszkákra, aki ugyan kevésbé volt ősz és szemüveges azokban a "csodás nyolcvanas években", előadása és dinamizmusa mit sem változott. Természetesen a legnagyobb sikert az olyan klasszikusok aratták, mint a The Riddle, vagy az I Won\'t Let The Sun Go Down On Me.

A csaknem félórás produkciót a soulos dallamairól ismert Paul Young fellépése követte, aki talán kevésbé volt ismert az általam képviselt generáció számára... Bár fontos megjegyezni, hogy huszonévesekbe csakúgy szép számmal botlottam, mint negyvenes, ötvenes, de megkockáztatom, hogy még hatvanasokba is, nem beszélve a napjaink retró-lázában égő tizenévesekről, akik ugyancsak szép számmal képviseltették generációjukat a közönség soraiban.


Lepedő a kézben...

Talán a legnagyobb ováció a Never Gonna Give You Upot jegyző Rick Astley-t fogadta, aki autóval érkezett Angliából egyenesen hazánkba, csak azért, hogy október 2-án a budapesti aréna tömegét szórakoztassa. A siker nem is maradt el! A zenész örökzöldjét idéző sorokat lepedőre véső rajongókkal ugyanis többször beszélgetett a sztár, majd a rajzolt lepedő is felkerült a színpadra.


... és lepedő a színpadon

A három produkciót nagyjából ötperces szünet szakította csak meg, mielőtt a \'80-as évek szexszimbólumaként emlegetett Kim Wilde lépett volna a nagyérdemű elé. Ugyan a legnagyobb slágerkavalkáddal kétségtelenül Astley rukkolt elő, az ötvenesen is dögös szőke ciklon You Came vagy Kids In America rockosított verzióira eszeveszetten tombolt a tömeg.



A sztárparádét a Culture Club formáció énekese, Boy George zárta, aki annak ellenére, hogy tisztességesen helyt állt a színpadon, furcsa kettősséget ébresztett a nézőkben. Egyfelől ott állt a Karma Chameleon vagy a Do You Really Want To Hurt Me előadója az általa védjegyezett tetoválásokkal és sminkkel az arcán, másfelől az énekes hangját - ha nem is megtépázta, de rendesen átalakította - az elmúlt két évtized. Ő volt egyébként az egyetlen, aki a retró-időutazást megpróbálta egy frissen megjelenő lemezről származó dallal feldobni... mérsékelt sikerrel.


Boy George

A fekete pontot viszont gyorsan pirosra színezte az Always On My Mind örökzölddel, melyet búcsúdalként ajánlott a magyar közönségnek.



Ha mindent egybevetve visszatekintek a szombat estére, azt kell mondjam, hogy nem váltottuk meg a világot, de aki erre az alkalomra jegyet váltott, nem is aktuális klubslágereket, újrakevert nótákat, vagy promóciós dalokat akart hallani, agyon-plasztikázott, LED-falak előtt parádézó hírességektől! Mindössze bulizni akartunk egy hatalmasat azokkal a sztárokkal, akik a nemzetközi könnyűzene azon korszakában alkottak, amikor nem futószalagon gyártották a slágereket és a celebeket, és akik élőben sem okoznak csalódást "tátika-produkciókkal", melyre egy vagyont költhetünk.

Úgy gondolom a szervezők elérték a céljukat: egy felejthetetlen bulival ajándékozták meg az arénába látogatókat, akik ugyanolyan mosolygósan és felvillanyozva lépkedtek a finálét követően a sportaréna lépcsőink, ahogy Nik Kershaw, Paul Young, Rick Astley, Kim Wilde és Boy George a színpadon táncolt és énekelt.

Íme ízelítőnek egy rövid videó-összeállítás a show-ból:



A nyitány előtti utolsó pillanatokba a Korona FM100 hallgatói is beférkőzhettek az arénába, hallgasd meg alább!

Írta (fotók & videók): Vörös István (Korona FM100)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó