Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Pártot alapított Líbiában a Muzulmán Testvériség

Szerző: Bneu Edina, – 2012-03-04 13:23:29

A pánarab iszlamista szervezet líbiai szárnya szombaton jelentette be Tripoliban a Szabadság és Igazságosság Pártja nevű tömörülés létrejöttét. Ugyanilyen néven hozott létre a szervezet Egyiptomban is egy pártot, amely jelöltjei a képviselői helyek több mint felét szerezték meg a közelmúltbeli parlamenti választásokon.

Líbiában egyelőre nincs pártok megalakulását és működését szabályozó törvény, de a "testvériség" szóvivője, Mohammed Gaair szerint a pártnak már legalább 18 líbiai városban van szervezete. A tömörülés létrejöttét bejelentő tripoli gyűlésen mintegy 1400 párttag vett részt. Gaair emlékeztetett arra, hogy a Muzulmán Testvériség 1949 óta van jelen Líbiában, de a Kadhafi-uralom idején a mozgalom sok vezetőjét bebörtönözték vagy száműzték.

A szóvivő szerint a párt vallási értékekre épülő igazságos és fejlődő társadalmat kíván létrehozni Líbiában, és legfőbb céljának tekinti a stabilitás és a biztonság megteremtését az országban.

Megfigyelők valószínűnek tartják azt, hogy ez a párt lesz a Kadhafi-rezsim bukása után tartandó első, júniusi parlamenti választások egyik kulcsszereplője, és nem kizárt, hogy győztese.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó