Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Országvédelmi tervet jelentett be Orbán

Szerző: Korsós Éva, – 2011-09-12 13:49:45

Hat fejezetből álló országvédelmi programot jelentett be Orbán Viktor a Parlamentben, napirend előtti felszólalásában.

Az Európában és Magyarországon újra fellángoló válság veszélyeket jelent - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki napirend előtt szólat fel a Parlament őszi ülésszakának nyitányakor.

A miniszterelnök bejelentette: a veszély elhárítására hat fejezetből álló országvédelmi tervet nyújt be a kormányt, amelynek első pontja az uzsora elleni fellépés. Nincs helye élősködő bűnözőknek, zéró toleranciát és hajtóvadászatot indítunk az uzsorások ellen, és kezdeményezzük a btk módosítását - emelte ki a kormányfő.

Orbán Viktor hozzátette: javasolják azt is, hogy a 30 százalék thm felett ne lehessen hitelt nyújtani, valamint a készpénz alapú segélyezést is vissza kell szorítani.

A harmadik pont a stabilitási törvény: a kétharmados törvény rögzíti a nyugdíjrendszer, az egészségbiztosítás, az adórendszer és az önkormányzatok összehangolt működését.

Megvalósítható a Fidesz-KDNP végtörlesztési javaslata

Az országvédelmi program negyedik pontja az otthonvédelmi akcióterv. A miniszterelnök felidézte a kormány korábbi intézkedéseit, majd azt mondta: a kormány megvalósíthatónak tartja a Fidesz-KDNP frakció kezdeményezését, de erről a parlamentnek kell döntenie.

A kormány megvizsgálta ennek lehetőségét, figyelembe véve, hogy nem ingatja-e meg a pénzügyi rendszert. Arra jutottak, hogy a külföldiek mögött ott állnak anyabankjaik, az OTP és az FHB mögött pedig ott áll a magyar állam, efelől ne legyen senkinek kétsége - fogalmazott Orbán. Azt találták, hogy a mostani lépéstől függetlenül folyamatosan csökkentik kitettségüket egyes bankok, sőt, egyes bankoknál a vezetők jutalmazásának feltétele a hitelezés csökkentése - fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar jog lehetőséget teremt arra, hogy a magyar állam törvénnyel módosítsa a már megkötött jelzálogszerződéseket - mondta a miniszterelnök. Várható azonban, hogy nemzetközi szervezeteknél emiatt megtámadják a magyar államot, kedvezőtlen intézkedések esetén azonban megfelelő válaszintézkedésekkel reagál a kormány - közölte. Lehetővé teszik ezért a csökkentett árfolyamon történő végtörlesztést, de nem lesz előírva kötelező forinthitelre nyújtás, ez ugyanis megindul állami kényszer nélkül is - mondta Orbán. Ezzel megvalósítható a Fidesz és a KDNP előterjesztése - tette hozzá.

Azt is javasolja a kormány, hogy változtassanak a bankok hitelezési gyakorlatán. Jogszabályban mondanák ki, hogy a devizahitellel kapcsolatos forintban felmerült költségeket csak forintban terhelhessék rá ügyfeleikre, továbbá javasolják, hogy vezessék be a devizahitelek átlátható, referenciahozamhoz kötött kamatozást. Felszólítják a bankokat pozitív adóslisták létrehozására is - mondta Orbán Viktor. Megvizsgálják ezentúl azt is, miért maradtak el Magyarországon azok az intézkedések, melyekkel a környező országok már jóval korábban megvédték devizahiteleseiket.

(inforadio)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó