Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Obama 100 katonát küld Afrikába

Szerző: Bneu Edina, – 2011-10-15 13:34:55

A cél, hogy a katonák segítséget nyújtsanak a Joseph Kony vezette, az Úr Ellenállási Hadserege nevű, különös kegyetlenségéről hírhedt gerillacsoportosulás felszámolásában.


Barack Obama amerikai elnök elrendelte, hogy egy mintegy 100 fős katonai alakulat induljon Közép-Afrikába, hogy ott segítséget nyújtson a Joseph Kony vezette, az Úr Ellenállási Hadserege nevű, s különös kegyetlenségéről hírhedt gerillacsoportosulás felszámolásában.

Az elnök az amerikai nemzeti érdekekre hivatkozva, levélben tájékoztatta a lépésről a kongresszus két házának vezetőit. Az amerikai egység, "hacsak azt az önvédelem meg nem követeli", nem bocsátkozik harcba Kony fegyvereseivel, akiket több tízezer ember meggyilkolásáért, elrablásáért és megerőszakolásáért, valamint gyerekek besorozásáért tartanak felelősnek.

Barack Obama amerikai elnök beszédet tart a munka ünnepe alkalmából tartott rendezvényen a Michigan állambeli Detroitban. Az eseményen 12 000 ember vett részt.

Az Úr Ellenállási Hadserege tevékenységét az elmúlt csaknem negyedszázad során Ugandára, a Közép-afrikai Köztársaságra, a Kongói Demokratikus Köztársaságra és Dél-Szudánra is kiterjesztette, s a régióban több százezer embert késztetett lakóhelye elhagyására.

Az Egyesült Államok eddig 40 millió dollárral támogatta a fegyveres szervezet elleni harcot, de ez nem járt eredménnyel. Az első amerikai katonák szerdán érkeztek meg Ugandába. Az Obama által Afrikába átdobott egység feladata a tanácsadás, az érintett afrikai országok hadseregeinek hírszerzési információval való ellátása és támogatása lesz, valamint az, hogy segítsenek bíróság elé állítani a gerillahadsereg vezetőit.

Az önmagát keresztény prófétának tekintő Kony ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények vádjával 2005-ben elfogató parancsot adott ki. A gerillavezér feltehetően a szudáni-kongói határtérségben bujkál.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó