Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

A jeruzsálemi lakásépítés miatt bírálta Izraelt az ENSZ-főtitkár

Szerző: Bneu Edina, – 2011-10-15 13:33:54

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár bírálta Izraelt és „elfogadhatatlannak” minősítette kelet-jeruzsálemi lakásépítési terveit.


A világszervezet vezetőjének hivatala pénteken kiadott sajtóközleménye szerint a főtitkár „mélységes aggodalmát” fejezte ki a megszállt Kelet-Jeruzsálemre tervezett új telepeslakások kapcsán. „A legutóbbi fejlemények e tekintetben elfogadhatatlanok, különösen a (palesztin–izraeli) tárgyalások fejújítását célzó erőfeszítések fényében, s ellentmondanak a kvartett felhívásának, hogy a felek tartózkodjanak a provokációktól” – hangoztatta az ENSZ-főtitkár hivatalának közleménye.

A Békét Most izraeli pacifista szervezet számolt be pénteken arról: Izrael azt tervezi, hogy újabb zsidó lakótelepet, egy összesen 1700 lakásból álló negyedet épít fel a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Az izraeliek 14 év után vágnának bele egy teljesen új zsidó lakónegyed megépítésébe az 1967-ben megszállt és később bekebelezett Kelet-Jeruzsálemben, ahol jelenleg nagyjából 270 ezer palesztin és valamivel kevesebb mint 200 ezer zsidó él, utóbbiak egy tucat különböző negyedben. A csoport értesülése szerint már megkezdődött a város déli végébe tervezett új negyed – Givat Hamatosz – engedélyeztetési eljárása.

A Párizsban tartózkodó palesztin főtárgyaló, Száeb Erekat pénteken elítélte a tervet, amely – mint mondta – „megerősíti számunkra, hogy Izrael szét akarja verni a békefolyamatot és a (rendezés) kétállami megoldását”. „Követeljük a kvartett-től (amely az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ megbízottjaiból áll), hogy tegyen eleget az erőfeszítéseiből eredő kötelezettségének, ítélje el az izraeli gyarmatosítást és tegyen lépéseket az újabb izraeli telepek építése ellen” – mondta Erekat.

Az izraeli belügyminisztérium legutóbb néhány hete, szeptember 27-én adott engedélyt újabb 1100 lakás megépítésére a Gilo nevű kelet-jeruzsálemi zsidó negyedben, heves bírálatot váltva ki a palesztin vezetés és a nemzetközi közösség részéről.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó