Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Nyilvántartás készül arcunkról a hatóságok számára

Szerző: Korsós Éva, forrás:hvg – 2015-11-17 11:55:52

Arcképprofilokat nyilvántartó rendszer létrehozásáról döntött kedden az Országgyűlés, az adatbázishoz csak felügyelettel férhetnek hozzá a hatóságok.

Az elfogadott tervezet szerint az országos hatósági nyilvántartásba nem a fotóink kerülnek, hanem olyan számok, amelyek jól jellemzik az arcunk szerkezetét - például a két szem távolságát vagy az orr-száj távolságot -, azonban alkalmatlanok az arckép visszafejtésére. Az ilyen jellegű adatgyűjtés segítheti a nyomozásokat, azonban mivel személyes adatnak minősülnek a profilok is, így csak bírósági felügyelettel adhatók ki a hatóságoknak. A profilok között csak ügyhöz kötötten kereshetnek, egyebek mellett a bíróság, a rendőrség, az ügyészség, a büntetés-végrehajtás vagy nyomozást végző szerv.

Két célt szolgálhat az adatbázis felhasználása, például körözésnél vagy ismeretlen elhunyt azonosításánál, illetve ennek ellenőrzésénél. Az adatbázis feltöltését a meglévő, régebbi adatbázisokból kezdik meg, így úti okmányokból vagy közlekedési okmányokból származó adatokat használnak fel, de rendelkezésére állnak adatok a menekültügyi vagy a központi idegenrendészeti nyilvántartásból is.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

KORONAkarácsony 2015


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó