Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Nemzeti gyásznapot tartanak ma az országban

Szerző: Korsós Éva, forrás:origo – 2017-01-23 06:28:51

Az olaszországi buszbaleset áldozatainak emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította a kormány. Az Országház előtt reggel Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással félárbocra eresztik, a középületekre pedig gyászlobogót tűznek ki.

A kormány döntésének megfelelően nemzeti gyásznapot tartanak ma a péntek éjjel Verona közelében történt buszbaleset áldozatainak emlékére.

A kormány Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére nyilvánította a buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá. Az erről szóló kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni.

Egyes középületeken gyászlobogót helyeznek el, illetve félárbocra eresztik a nemzeti és az EU-s zászlót.

Magyarország lobogóját reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbocra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében.

A nemzeti gyásznapon a nemzeti lobogó félárbócra engedésével egy időben a Budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondul. Ez a harang csak a legnagyobb egyházi ünnepeken vagy különösen jelentős alkalmakkor szól.

A kormányhatározat azt is előírja, hogy az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Meghalt Torgyán József


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó