Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Nem küldhetjük haza a külföldi egyetemistát

Szerző: Gábor János, – 2010-04-14 08:02:16

Ellentétes az európai uniós joggal a külföldi illetőségű diákok felsőfokú képzésekre való beiratkozásának korlátozása - mondta ki keddi ítéletében az EU luxembourgi székhelyű bírósága. A testület ezzel részben egyetértett azzal a beadvánnyal, amely tiltakozik a franciaajkú belga egészségügyi intézményekre vonatkozó - a külföldieket megkülönböztetéssel sújtó - kvótarendszer ellen. A bíróság azt is kimondta, hogy ez a fajta korlátozás azonban összeegyeztethető az uniós joggal, ha "a közegészség védelmére irányuló céllal igazolható".

Jelenleg az Európai Unió több országában korlátozni igyekeznek a felsőoktatási intézményekbe beiratkozó külföldiek számát, ezért az ítélet példaértékű lehet.

A mostani döntés alapja egy belga ügy. Miután Vallóniában jelentősen nőtt a felsőoktatási intézményekbe iratkozó, más tagállamokból - főképp Franciaországból - származó diákok száma az orvosképző szakokon, Vallóniában rendeletet fogadtak el, amely szerint az egyetemek és a főiskolák 30 százalékra kötelesek korlátozni azon külföldi diákok számát, akik első alkalommal iratkozhatnak be az érintett képzések egyikére.

A téma a belga alkotmánybíróságtól került az uniós bírósághoz. Utóbbi megállapította, hogy a szóban forgó szabályozás eltérően kezeli a belföldi és a külföldi illetőségű diákokat, azaz állampolgárságon alapuló, közvetett megkülönböztetést folytat, ez pedig az uniós szabályok értelmében tilos, kivéve, ha objektív okok igazolják.

A bíróság szerint a rendszer finanszírozásának túlzott megterhelésétől való félelem nem igazolhatja az eltérő bánásmódot.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó