Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Székesegyházban temetik el Kaczynskit

Szerző: Gábor János, – 2010-04-14 07:29:23

A repülőszerencsétlenségben életét vesztett Lech Kaczynski lengyel elnököt és hitvesét, Maria Kaczynskát a krakkói Wawel-székesegyházban helyezik örök nyugalomra - jelentette be kedden este Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsek. "A gyászmisét a (a Piactéren, a Ryneken lévő) Mária-templomban tartjuk vasárnap 14 órakor, majd a temetési menet a Wawelbe megy. Az elnöki párt Józef Pilsudski marsall sírjának közelében helyezik végső nyugalomra" - mondta a bíboros. A lengyel parlament kedden rendkívüli ülésen emlékezett meg a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett lezuhant lengyel elnöki repülőgép áldozatairól.



A gyászszertartáson jelen lesznek számos ország vezetői, az Európai Unió és a NATO legmagasabb rangú képviselői. Szombaton déli 12 órakor rendezik Varsóban a Pilsudski téren a katasztrófa összes áldozatának ünnepélyes búcsúztatását.

A szerencsétlenségben a szejm és a szenátus 18 képviselője is életét veszítette. Az egyes frakciók képviselői felolvasták a képviselők és a szenátorok nevét, akiknek székein és a szónoki emelvényen virágokat helyeztek el, és a képviselők fényképét is kivetítették.

A parlament két háza közös közleményt adott ki, amely szerint "Lengyelország háború utáni történelmének legnagyobb tragédiája zajlott le". Mint írták, a szmolenszki erdő "a lengyel dráma helyszíne lett". A veszteséget egyáltalán nem lehet pótolni. Köszönetet mondtak Oroszországnak a kinyilvánított "empátiáért és szolidaritásért". Az államfői feladatokat ideiglenesen ellátó Bronislaw Komorowski, a szejm elnöke arra kérte a parlamenti pártokat, segítsenek neki "az országot átvezetni ezen a nehéz időszakon". Az ünnepi ülésen jelen voltak az elhunyt képviselők és szenátorok családtagjai is.

Mateusz Martyniuk, a lengyel főügyész szóvivője kedden este közölte, hogy Moszkvában a tragédia 96 áldozata közül már 55-öt azonosítottak, de ezt még DNS-teszttel is meg kell erősíteni. Eddig összesen 90 áldozat földi maradványait emelték ki a roncsok közül. Elmondta, hogy az orosz fél átadta a lengyel szakértőknek a vizsgálat eddigi megállapításait tartalmazó dokumentumok egy részét.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó